Оперираха по спешност три годишно дете
На 11 май 2014г в МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски”АД е извършена спешна операция на дете с тежко разкъсване на черния дроб с размер около 12 см. и кръвоизлив в коремната кухина, пострадало при пътно- транспортно произшествие. Детето е прегледано в Златоградската болница и установено,че се касае за коремна травма и се налага болнично лечение. Детето постъпва в Кърджалийската болница с масивна кръвозагуба от паренхимен коремен орган. Поето е от дежурните лекари д-р Стефан Борисов, д-р Диана Димитрова, д-р Мария Димитрова. Направените изследвания потвърждават сериозна травма. Състоянието на 3 - годишното момче не позволява транспортиране до специализирана детска хирургия –УМБАЛ гр.Пловдив. Сформиран е екип от специалисти д-р Стефан Борисов, Д-р Александър Милчев, Д-р Чауш, както и анестезиолозите д-р Диана Димитрова, д-р П.Бахчеджиев, които извършват тежка операция на разкъсвания на черния дроб с размер на лезията с дължина 12 см и дълбочина 3-4см . Налага се автопластика от мускул на бедрото. Детето е със значима кръвозагуба.
В резултат на бързата реанимация е възстановена кръвозагубата на детето. Копирана е болката. Приложена е лекарствена терапия за стабилизиране на детето от травматичния шок.
В момента три годишното дете е със стабилни показатели на сърдечната дейност и дишането и коригирани стойности на кръвните показатели. Лечението продължава в Отделението по анестезиология и интензивно лечение на МБАЛ”Д-Р Атанас Дафовски.”

 

Публикувано на: 2014-05-12
0361 /6 83 48
МБАЛ