ОЧНО ОТДЕЛЕНИЕ С НАЙ-МОДЕРНАТА АПАРАТУРА ЗА ОПЕРАЦИЯ НА ОЧНО ПЕРДЕ
Най-модерната апаратура за операция на катаракта (очно перде) е предоставена и вече работи от днес в МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”АД. Тя е най-новото световно достижение на офталмологичната наука в сферата на катаракталните операции, без аналог до момента.
На 10 юли първите 12 души с очно перде /катаракта/ бяха оперирани  от проф. д-р Ива Петкова, национален консултант по офталмология и д-р Ерхан Мурат с най-модерния клас апарат Centurion в очното отделение на МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”АД. Апаратурата е от най-ново поколение, такива има най-често в частните болници в страната. Кърджалийската многопрофилна болница „Д-р Атанас Дафовски” е единственото държавно лечебно заведение, което разполага вече с него, уточни проф. д-р Петкова. Тя подчерта, че държавното здравеопазване в страната изпитва доста затруднения, но ръководителите на нашата болница са много отворени към новостите в медицината. Повишаването на качеството на медицината е един подчертан стремеж на отделението тук. То работи на много високо ниво, а новата техника безусловно е фактор пациентите да се задържат тук в региона, не да заминават в големите болници, което е много важно.
Новият апарат, който „асистира“ на хирурзите, ще се ползва от лекарите като цената за операцията остава същата каквато и до сега – по клинична пътека. Болният заплаща изкуствената леща, която се поставя на мястото на естествената увредена, тази цена варира.
Преди говорихме за катаракта като старческо перде, което се появява обикновено сред над 60-годишните. Сега тази болест се подмладява, каза началникът на Очното отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ д-р Ерхан Мурат. Най-често тук оперираме хора с перде.Симптомите, които трябва да ни предупредят, че вероятно страдаме от тази болест, са замъглено зрение. Обикновено на силна светлина то се влошава още повече, защото зеницата на окото се свива. това са началните стадии. Но за съжаление в нашия регион хората идват когато вече не виждат въобще.
От няколко години се забелязва устойчива тенденция в броя на операциите на катаракта – около 34-35 000 годишно. Тази тенденция се запазва, променя се бавно и е свързана със застаряването на населението у нас, съобщи проф. д-р Петкова.
Апаратът Centurion (Alcon) принадлежи към т.нар. клас на очните роботи, тъй като параметрите на операцията са предварително заложени в софтуера и машината сама следи и контролира всичко по време на операцията. Той е част от серията „операционна на бъдещето”, защото напълно се интегрира с други компоненти, използвани от хирурга – системи за диагностика, микроскоп, и др. Операцията на перде е най-често извършваната не само в офталмологията, а и в хирургията като цяло. Пердето представлява помътняване на естествената човешка леща, което се случва с напредването на възрастта. Единственото лечение е операцията и замяната на естествената леща с изкуствена.

Само допреди 15 години операцията на перде се е извършвала ръчно, с шевове и травми за пациента. Сега, благодарение на съвременната техника, с помощта на ултразвук помътнялата естествена леща се раздробява и отстранява от окото, а на нейно място се поставя нова, изкуствена. Изкуствената леща гарантира дори по-добро зрение, отколкото пациентът е имал на младини.  Всичко това се извършва под строг компютърен контрол, с предварително зададени параметри. Операцията трае 15 минути, тя е безкръвна и безшевна, провежда се с капкова упойка и пациентът може да си бъде вкъщи още на следващия ден.

 Възрастта, в която се появява пердето, обикновено е след 50-те. Затова редовните очни прегледи след 50 са наложителни.


Публикувано на: 2015-07-10
0361 /6 83 48
МБАЛ