Над 100 души вече виждат кристално след операция на перде в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали

Пациенти от Сливен, Kюстендил и Стара Загора  пътуват дотук заради уникалната апаратура и златните ръце на д-р Ерхан Мурат и екипа на Очно отделение.

Близо 100 души са оперирани от перде с очния робот, който Очното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”АД  инсталира през м. юли т.г. Всички те виждат перфектно и не спират да благодарят на екипа на отделението, че ги е спасил от слепотата. В Кърджали дошли дори пациенти от Сливен, Кюстендил и Стара Загора, а обажданията от всички краища на страната, дори и от чужбина не спират, каза д-р Мурат. Той се шегува, че заради големия интерес дори има листа на чакащите. „Някои от пациентите не са виждали така и на младини. Не могат да повярват на резултата“, обяснява той.

Високотехнологичният апарат Centurion спада към категорията на очните роботи и се използва за операция на катаракта (старческо перде). Такъв тип апаратура има само в Пловдив и София, а отскоро и в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”АД  . Операцията на перде е най-често извършваната не само в офталмологията, а и в хирургията като цяло. Пердето представлява помътняване на естествената човешка леща, което се случва с напредването на възрастта. Единственото лечение е операцията и замяната на естествената леща с изкуствена.

Роботът действа с прецизна компютърна програма, пести време на хирурга „като копира почерка му”. При операция на перде той фокусира ултразвукова енергия върху окото на пациента и премахва лещата. На нейно място хирургът поставя изкуствена – имплант, който гарантира отлично зрение вече на всички видове разстояния, със съответни лещи. Може да се справи и с астигматизма. Така се получава операция 2в1 и 3в1 – с една намеса се премахват няколко заболявания. След операцията пациентът вижда перфектно без очила и се връща към обичайните си дейности още същия ден.  Операцията е безкръвна, безшевна и трае 15 минути.

 „Роботът“ изпълнява и гласови команди на няколко езика. Хирургът може да се съсредоточи изцяло върху операцията  и  пациента.  Възрастта, в която се появява пердето, обикновено е след 50-те. Затова редовните очни прегледи след 50 са наложителни.

 

Публикувано на: 2015-11-18
0361 /6 83 48
МБАЛ