В-к" Нов живот" Очни прегледи като на игра с портативния авторефрактометър на „Българската Коледа“

204 кърджалийчета от Обединено детско заведение „Вяра, надежда и любов“ бяха изследвани от д-р Кристина Генева днес с портативен рефрактометър Plus Optics, предоставен от инициативата „Българската Коледа“ в рамките на кампания за профилактика на детското зрение на болницата в Кърджали. За децата инициативата е забавна, защото те Ochni pregledi3не се чувстват така, както когато родителите ги водят на  лекар, не се страхуват, каза директорът на детската градина Бахрие Раиф. Открихме няколко деца,които имат малки отклонения в рефракцията на окото, каза д-р Генева, специализант в очното отделение на болницата, която преглеждаше заедно с д-р Антон Бонев, рентгенолог. Модерната Ochni pregledi1апаратура установява с голяма точност заболяването мързеливо око – „амблиопия“, при което има разлика повече от един диоптър между двете очи. Казваме на родителите и на медицинските сестри в детските заведения, че апаратът не дава точна диагноза и не определя диоптърът на очилата. Целта е да се установи дали децата имат определен зрителен проблем. Но точна диагноза може да се установи след разширяването на зеницата на окото от лекар-специалист по очни болести.

Мързеливото око е вродена болест. В ранна възраст може да се излекува напълно като се поставят очила, на което едното стъкло е закрито, обясни д-р Генева. За съжаление в тази невръстна възраст децата са склонни да се подиграват на техните връстници, които носят такива очила.

Ochni pregledi2Засега установихме единични случаи на деца, които страдат от това заболяване, каза д-р  Генева. Това е радостно, защото децата могат напълно да се излекуват и да виждат безпроблемно като възрастни хора. Преди ОДЗ „Вяра, надежда и любов“ са посетили детска градина „Чайка“ и „Орфей“. Предвиждат да посещават по една детска градина в общината на месец.

След като бъден включен апаратът, на задната му част зад дисплея се появява усмихнато личице, в което детето трябва да фокусира погледа си. При звуков сигнал и когато апаратът „засече“ погледа, върху дисплея се появява зелена линия, „свързваща“ зениците на окото. Моделът е умален авторефрактометър. Разработен е с цел детето да си мисли, че участва в игра. Работи на разстояние от един метър.

Бяхме на един симпозиум, на който преносимия рефрактометър бе показан и струваше около 20 000 лева, обясни предимствата на апарата д-р Антон Бонев. Използва зеничния рефлекс, работи с инфрачервени лъчи, със сложна оптика.

Ochni pregledi4Такъв скрининг за първи път се прави в нашата детска градина, каза Бахрие Раиф, директор наОДЗ „Вяра, надежда и любов“. В детската градина идват 242 деца, разпределени в осем възрастови групи от 2 до 7 години. Не съм специалист, но по мои наблюдения с напредването на технологиите се влошава и детското зрение, каза тя. Детските игри са заместени от игрите с таблети и лаптопи.

В детската градина сме забранили употребата на такива устройства, дори на телефони. При нас те не се внасят. Ако има някакъв проблем, ние се свързваме с родителите, каза тя. Основната ни дейност са игрите.





Текст и снимки: Радка ПЕТКОВА


Публикувано на: 2016-04-20
0361 /6 83 48
МБАЛ