Д-р Дурмуш  пред Общинско радио Кърджали

Увеличава се броят на лицата със зрителни проблеми, пада и възрастовата граница


Мария Каменова-Общинско радио Кърджали


Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали отбеляза Световния ден на зрението - 13 октомври, с провеждането на безплатни прегледи на зрението на лица над 40 годишна възраст. Прегледите продължиха над два часа вчера следобяд, а през кабинета преминаха 25 души. При по-голяма част от тях са установени рафракционни аномалии, за корекцията на които са необходими диоптрични очила, констатирани са и няколко случая на катаракта. Заболяванията на окото винаги са вълнували хората по съвсем разбираеми причини. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез зрението и неговото опазване е основна задача на офталмолозите, но така също и на цялото общество.Затова и в днешното предаване насочваме вниманието Ви към тази тема, използвайки възможността да разговаряме и със специализанта по очни болести в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски Кърджали” д-р Ерай Хасан Дурмуш, който осъществи приема и безплатните прегледи за хората пожелали да се възползват от  инициативата на болницата в Кърджали вчера.

Въпрос: Д-р Дурмуш  защо  в световният ден на зрението насочваме вниманието си именно към лицата над 40 годишна възраст?

Отговор: След 40 годишна възраст хората започват да забелязват промени в                                зрението си. Появяват се затруднения при четене и работа на близка дистанция, най вече при четене. Това са нормални за възрастта промени, свързани с отслабване на способността на очите да фокусират или т.нар. пресбиопия. Налага се  диоптрична корекция чрез изписване на очила или контактни лещи. Освен пресбиопията в периода между 40-60 години могат да настъпят и други промени в зрението, които да затруднят работата и да се отразят неблагоприятно върху качеството на живота. Някои от тях са социално значими заболявания като глаукома, макулна дегенерация, катаракта и др.                                                                                      

Въпрос: Колко са важни профилактичните прегледи и  хората  трябва  ли да се обръщат към специалистите очни болести  без да имат проблем със зрението си?

Отговор: Редовните прегледи,  ранното диагностициране и лечение на очните заболявания могат да поддържат доброто зрение през целия живот.  Много често промяната в зрението се случва постепенно, така че хората свикват с нея. За да се открие тази промяна възможно най-скоро са важни и необходими редовните профилактични прегледи. Очният преглед открива проблемите по-рано, отколкото ако се чака поява на симптоми. Типичен пример за безсимтомнно в началните стадии заболяване е глаукомата. Наричат я още ,,тихата болест,, - това е заболяване, което взема от зрението, но не връща. Диагностицирано и започнато навреме лечение може да спре прогресирането на заболяването, да се запази зрението и качеството на живот на пациента. Препоръчвам след 40- 45 години профилактични прегледи да се правят ежегодно.  

 Въпрос: Последните световни изследвания  показват, че глаукомата е сред водещите заболявания на зрението. Освен нея какви опасности за зрението ни има?

Отговор: Освен глаукома, заболяване свързано с напредване на възрастта е макулната дегенерация. Тя обикновено засяга хора над 60 годишна възраст. Това заболяване засяга централното зрение и в различни срокове води до зрителна инвалидизация.  Друго заболяване отново свързано с възрастта е катарактата (перде). В нашия регион много често хората търсят лекарска помощ в късен етап, когато вече напълно са загубили зрението на едното или на двете очи. За щастие това е успешно лечимо заболяване. Лечението е единствено оперативно и това е най-често извършваната операция не само в офталмологията, но и в хирургията като цяло. Катарактата е всъщност процес на помътняване на естествената човешка леща с напредване на възрастта. При операцията тя се заменя с нова и зрението се възстановява.

Въпрос: До каква степен пациентите  диагностицирани в болницата, могат да получат всички изследвания на място и да бъдат лекувани тук.

Отговор: При нас се правят всички необходими изследвания за диагностициране на заболяванията, за които говорих и за много други. Отделението ни разполага с високотехнологична апаратура, с каквито малко болници в България разполагат. Ние и досега оперирахме с високотехнологична апаратура но от миналата година операцията на катаркта се извършва с най-ново поколение апарат Centurion (Alkon), благодарение на който операцията се извършва под строг копютърен контрол, с пердварително зададени параметри.    

 Компютърният ни периметър изследва централно и периферно зрение на 30 и 60 градуса зрително поле, чрез програми, които позволяват диагностика и проследяване на широк диапазон заболявания, дава информация за светлочувствителността във всяка точка на ретината.   

 Компютърна периметрия се провежда при проследяване  хода на заболяването глаукома- на 6 месеца или веднъж годишно. Използва се при поставяне на диагноза на някои неврологични заболявания като инсулт, туморни процеси в мозъка, неврит на зрителния нерв и др.             Провеждат се и ред други изследвания в зависимост от заболяването.                                                                                                   

  

Въпрос: Днешният ден бе натоварен за вас. Колко бяха желаещите да преминат през кабинета и да получат безплатен профилактичен преглед.

Отговор: Около 25 човека прегледахме днес. При повечето се установиха  рафракционни аномалии, за корекцията на които са необходими диоптрични очила, констатирани са и няколко случая на катаракта.

Въпрос: От практиката Ви като специализант в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” вече четири години, какви са наблюденията ви, увеличава ли се броят на лицата имащи зрителни проблеми?

Отговор: Да вече четири години специализирам, но работя в тази сфера от шест години - в очно отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”. Наблюденията ми са, че за съжаление се увеличава броят на лицата страдащи от очни заболявания. Констатирано, не само от мен разбира се, е че заболяванията се ,,подмладяват,,, в това число са и очните, което трябва да бъде сигнал към хората да обръщат по-голямо внимание на зрението си и да  не пренебрегват профилактичните прегледи.

 

Публикувано на: 2016-11-03
0361 /6 83 48
МБАЛ