Очно отделение на МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”АД с приз „Партньор на Национална кампания "Право на зрение”

За втори път тази година МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”АД  се включи  Националната кампания „Право на зрение“  . И докато през март тази година в скрининга се включиха близо 40 кърджалийци, то днес интересът към него бе още по-голям и броят на предварително записалите се достигна 50.

„Почти няма областен град в страната, където кампанията ни да не е прието радушно, но тук в Кърджали намерихме истински съмишленици в лицето на лекарите от Очно отделение и изпълнителният директор доц. д-р Тодор Черкезов ,  каза Юлия Анреева, координатор на кампанията. Тя изрази благодарността си към екипа на болницата и връчи плакет „Партньор на Национална кампания "Право на зрение” на началника на Очно отделение  д-р Ерхан Мурад.

По време на скрининга  д-р Мурад представи на присъстващите актуална информация за двете най-често срещани заболявания водещи до слепота-катаракта и глаукома, свързана със симптомите и лечението им.

 „Глаукомата и катарактата са едни от най-често  срещаните заболявания  в офтамотологията. Преди всичко катарактата, като първопричина за слепота в световен мащаб и глаукома  на второ място. Разликата между двете е, че  катарактата се лекува и то успешно в днешно време, докато  глаукомата не, затова не трабвя да се чака, а при първите симптоми да се търси лекарска помощ”, подчерта пред присъстващите д-р Мурад.

По-късно бяха проведени и първични прегледи на записалите се, а случаите със симптоми на двете заболявания бяха пренасочени за допълнителен преглед. В днешният скрининг на доброволни начала  се включиха  д-р Ерхан Мурат и д-р Ерай Дурмуш.

Национална кампания „Право на зрение“ е мащабна програма за повишаване информираността за двете най-значими очни заболявания - катаракта и глаукома. Организатори на кампанията са Национална пациентска организация  и Институт за здравно образование.

Публикувано на: 2016-11-23
0361 /6 83 48
МБАЛ