Спас Джоглов, генетик, пред „Нов живот”: Стероидите и цигарите могат да доведат до безплодие при мъжа

Спас Джоглов, генетик, пред „Нов живот”: Стероидите и цигарите могат да доведат до безплодие при мъжа


§  Чрез набавяне на външен тестостерон организмът забавя или спира производството му в мъжкия организъм

§  С тестове в кърджалийската болница определят наличието на някои вродени заболявания на майчиния плод

 

Въпросите зададе

Радка ПЕТКОВА

 

Спас Джоглов е биолог-генетик, който работи в кърджалийската болница от една година. Докторант е по генетика. Изследва всички фактори и генетични предразположения, които могат да доведат до проблеми в репродукцията на мъжа.

– Господин Джоглов, при вас се правят изследвания на бременни жени с носителство на определени генетични болести у новороденото

– Биохимичният скрининг на бременността в генетичната лаборатория в Кърджали може да се направи в 11 – 13-а седмица от бременността. Това е ранният биохимичен скрининг, а вторият се прави в 15 – 17-а седмица от бременността. Целта на тези изследвания е лекарите да имаме насока или евентуално да открием дали плодът е носител на синром на Даун, синдром на Патау, на Търнър или има дефекти на невралната тръба. Това са най-честите хромозомни болести, които е възможно да се открият при бременните жени.

 

– В такива случаи как постъпват бъдещите родители, когато разберат, че резултатите от изследването са неблагоприятни?

– При такива заболявания на плода преценката изцяло подлежи на родителската двойка, на бъдещата майка. Разбира се, добре е да чуят и компетентния коментар на акушер-гинеколози и медици-психолози. Всяка двойка сама решава индивидуално как да подходи, когато открие, че нероденото им още дете е носител на тези синдроми. Но искам да подчертая, че биохимичният скрининг само насочва. Ако стойностите му са повишени, има следващи стъпки в медицинската диагностика, които да докажат със сигурност отсъствие или наличие на генетичен проблем. И чак след това предстои коментар, как да постъпят родителите  – дали майката да прекъсне бременноста или да износи плода си.

 

– Какво представлява биохимичният анализ, който също показва вродени болести на плода?

– Биохимичният анализ се извършва след вземане на венозна кръв от бременната жена. Преди това е необходимо тя да отиде при своя акушер-гинеколог, за да се определи размерът на главичката на бебето, на крачето му и на други белези, които се посочват в бланка. Разпитва се и бременната жена дали е тютюнопушач например и дали си е правила инвитро процедура.

Чрез биохимичния тест се търсят биохимични маркери. В определен период на бременността на жената се знае какви трябва да бъдат нивата на плацентарен протеин PAPP, на алфафетопротеин и естриол. Това са определени маркери, налични в циркулиращата кръв на майката, които могат да бъдат със завишени стойности при определени генетични проблеми на плода.

 

– В генетичната лаборатория в Кърджали се правят  и изследвания, свързани с репродуктивни проблеми при мъжа…

– HALO е тест, който установява структурни нарушения в ядрото на сперматозоидите. Добре е да се приложи при проблемно забременяване или при отсъствие на бременност в период от повече от две години, както и когато стандартната спермограма е с лоши резултати. Това е един бърз, но  много надежден тест.

Спермограмата е изследване, което показа броя на сперматозоидите, процента им на подвижност и морфологията им /форма и строеж/. Един мъж може да има нормален брой и нормална подвижност на сперматозоидите, но въпреки това да има голям процент от ДНК-увредени сперматозоиди.

 

– Май е вече отживелица да се смята, че само заради жената двойката родители не може да си има дете?

– В различни списания и статии се поставя много често тезата, че случаите при мъжете и жените са разпределени 50 на 50. А в някои научни издания съм срещал мнения, че вече все по-често проблемите със забременяването на жената се дължат на мъжа. Да, смятало се е преди, че жената не може да забременее. И това е един вид наложен стереотип, но всъщност причината може да бъде и в лошото качество на семенната течност на мъжа.

– Стресът и цигарите влияят ли на оплодителните способности на мъжа?

– Изключително много са факторите, които влияят върху мъжкото репродуктивно здраве. Стресът, тютюнопушенето, алкохолът оказват своето разрушително действие. Също и анаболните стероиди, които сега са много популярни сред мъжете в различна възраст, защото е модерно да бъдем с изваяни аполонови тела. А всъщност много често този синтетичен тестостерон има пагубно влияние върху действието и качеството на репродуктивните клетки. Начинът на хранене, начинът на живот, всички вредности в професионалната среда, химикали, лечения влияят върху оплодителните способности на мъжа.

 – Някакви лесни съвети към мъжете да отправите?

– Заради времето, в което живеем, не можем да избягаме от стреса на работата или на улицата. Но поне можем да намалим тютюнопушенето, да не приемаме наркотици, които също са широко разпространени в последните години.

 – Вярно ли е, че антидепресантите причиняват еректилна дисфункция?

– Антидепресанти, препарати за високо кръвно, антиалергични средства, някои антибиотици… Всички те оказват негативно влияние върху подвижността на сперматозоидите, но все пак тези медикаменти се приемат при необходимост. Не можем да спрем например някои належащи лекарства, но приемът им трябва да се компенсира с повече витамини, здравословно хранене с плодове, зеленчуци… Акцентирам върху ограничения на това, с което човек сам вреди на себе си.

 – А какво причиняват стероидите на мъжете?

-Голяма част от анаболните стероиди са на основата на синтетичния тестостерон. Нормално мъжкото тяло произвежда ендогенен /собствен/ тестостерон. Когато приемем външен, понякога милиони единици с инжекционен препарат, организмът отчита прекомерно високи нива на тестостерон в кръвта и временно се подтиска и се спира производството на собствения тестостерон. След изчистване от външноприетия тестостеронов препарат би трябвало да се възстанови нормалната функция и да се произвежда собствен, но понякога това не става с месеци, дори години.

И когато се направи анализ по повод липса на бременност, откриваме при мъжа азооспермия, тоест много тежки отклонения в спермограмата. При разговор пациентът съобщава, че в миналото или наскоро е приемал анаболни стероиди.

 – В болницата в Кърджали се проведе Седмица на отворените врати, насочена към изследвания на таласемията. Какво ще кажете за тази група заболявания…

– Таласемията засяга синтеза на глубиновата верига в хемоглобина. Таласемия майор е най-тежката форма. Болните се лекуват с месечни кръвопреливания, тъй като се поддържат много ниски нива на хемоглобина, дори под 70. Заболяването се диагностицира в ранна възраст. Тръгва с раждането, вродена е и още в кърмаческа възраст бебето изостава, вяло е, отпуснато. Наличието на таласемия се установява при лабораторни изследвания на венозна кръв. Изследвания в кърджалийската генетична лаборатория могат да се правят и за трите вида таласемия. В зависимост от натовареността на лабораторията, резултатът излиза до седмица.

Трябва да се знае, че може да си носител на бета таласемия, без прояви на болестта.

 

Публикувано на: 2017-04-10
0361 /6 83 48
МБАЛ