Д-Р МАГДАЛЕНА МАРИНОВА ПРЕД ОБЩИНСКО РАДИО КЪРДЖАЛИ

 

Грипът настъпва в цялата страна, а вече в няколко области има обявена грипна епидемия. По данни на Регионалната здравна инспекция и наблюдаваните две практики увеличението на болните  от Остри респираторни заболявания и грип с всяка седмица е осезаемо. И докато в първата седмица на януари те са били  36, то към днешната дата техният брой вече е  62. Вече има  и два доказани случай на заболели от грип  тип „А” и „В” в Кърджали. Може ли да се  каже, че сме достигнали нивата за обявяване на грипна епидемия и какви са съветите на специалиста, в интервю за Общинско радио Кърджали отговаря д-р Магдалена Маринова началник на „Инфекциозно отделение” в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали

 

Д-р Маринова: Все още в Кърджали нивата на остри респираторни заболявания, включително и грип не са достигнали стойности, за да бъде обявена грипна епидемия в областта, но това не означава , че нямаме заболели от грип. Миналата седмица през  „Ифекциозно отделение” в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”  преминаха три случая, при които началото на заболяването и клиничното протичане ни даде  достатъчни мотиви да се съмняваме, че причината е грипен вирус. Това бе и причината да изпратим необходимият материал-назофаренгиален секрет в София. Получените резултати показаха, че са изолирани грипни вируси от двете групи А и В. В третият случай не е бил изолиран грипен вирус.  Пациентите вече са добре и са изписани, а към момента нямаме насочени болни със съмнения за грип в „Инфекциозно отделение” на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали.

 

Какви са симптомите на грипа и как да не се стига до усложнение?

 

Д-р Маринова: За да не се стигне до усложнения първото и най-важно условие е хората да не се самолекуват. При първите симптоми- внезапно, остро повишаване на температурата до високи стойности 39-40 градуса, силно главоболие, болки в очите, светобоязъм и силна отпадналост хората веднага трябва да се обърнат към личните си лекари или към дежурния кабинет, който работи към „Спешно отделение”  в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”. Да бъдат прегледани от специалист и да им бъде изписано адекватно лечение. При преценка на лекаря, че състоянието на пациента изисква болнично лечение те да бъдат насочвани към „Инфекциозно отделение” на болницата.

 

Грипът лекува ли се по клинична пътека?

 

Д-р Маринова: Хората трябва да знаят, че грипът е клинична пътека, която „Инфекциозно отделение” е сключило с РЗОК. Имаме необходимите специалисти, обучен медицински персонал и необходимото антивирусно лечение. Болницата разполага с препарата „Тамифлу”, така че сме готови да реагираме адекватно при необходимост от нашата помощ.

 

Колко продължително  е лечението по тази пътека в болницата?

Д-р Маринова: По тази клинична пътека, имаме поставен един минимален болничен престой, в който да бъдат овлядяни острите  симптоми  на едно заболяване. По тази клинична пътека, минималния престой е три дена. Но никога пациент, които има необходимост да бъде лекуван и три и четири дена той не се изписва. От „Инфекциозно отделение” се изписват пациентите клинично здрави, поради две причини. Първо е състоянието на пациента, да си тръгне по живо и по здраво и второ този пациент –болния е източник на зараза. Ако ние  не излекуваме пациента както трябва той продължава да представлява опасност за околните, както в къщи, така и на работното място и навън.

 

Подценяването на грипа до какво може да доведе?

 

Д-р Маринова: Подценяването на грипа може да доведе до много сериозни усложнения. Сред тях на централната нервна система, като енцефалити и менингити. Неща, които са много сериозни и протичат тежко. Тези заболявания имат нерядко и лош изход. Усложненията след грип водят и до  заболявания на белите дробове-тежки бронхити и пневмонии, а от страна на сърдечно съдовата система  могат да влошат  вече присъстващи заболявания, но и могат да причинят тежки миокардити. За да бъдат избегнати всички тези усложнения, моят съвет е своевременно да се търси специализирана медицинска помощ. Така ще бъде приложено и адекватно лечение за пациента.

Публикувано на: 2018-01-25
0361 /6 83 48
МБАЛ