БТА : Кърджалийската болница завършва финансовата 2023 г. с положителен финансов резултат, отчете проф. д-р Черкезов

С положителен финансов резултат ще завърши финансовата 2023 г. Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Ат. Дафовски" в Кърджали според прогнозните данни, обяви на среща с журналисти изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Тодор Черкезов.

По думите му болницата е без натрупани загуби за миналата година, като е положила усилия и е погасила всички свои задължения. Основно приходите ѝ са от Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) – 78 процента. Лечебното заведение отчита и близо 14 процента финансиране от Министерството на здравеопазването (МЗ).

„Основната цел на лечебното заведение през 2023 г. бе да се разгърне максимално дейността по договорите, сключени с Националната здравноосигурителна каса и МЗ, да се използват в максимална степен всички налични ресурси, с цел да бъдем още по-полезни за населението от региона“, каза проф. Черкезов. Той уточни, че през лечебното заведение, в което работят над 600 човека, 128 от които лекари, за година са преминали над 16 500 пациенти от региона и от съседни региони. Над 80 процента от приетите в болницата пациенти са постъпили по спешност, като най-голям дял са били лекуваните с болести на органите на кръвообращението и мозъчно съдовите болести. 

Проф. Черкезов отчете и ръст с 25 процента на неосигурените лица, потърсили спешна помощ, като на база предходни години очерта тенденция на градация и прогнозира увеличение на броя им и през настоящата година. Той уточни, че през спешното отделение на болницата за година са преминали над 27 800 пациенти и благодари на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали за добрата съвместна работа.

Директорът на болницата припомни за закупената през годината апаратура, обяви и внедрената нова система за атестиране на лекари и медицински сестри. „Тя включва много повече показатели за качество, отколкото предишната, като целта е да направим една обективна оценка кой какъв принос има към качеството на медицинската услуга персонално, а не да говорим общо за качество“, коментира проф. Черкезов и уточни, че атестационната капания предстои през февруари и тя ще покаже слабите места.

Пред медиите бе подчертана социалната значимост на лечебното заведение, като бе наблегнато на това, че тя е стратегическа болница. „И самият факт, че бяхме определени като една от болниците, на които трябва да се изгради вертолета площадка, показва, че тя ще продължи и в бъдеще да изпълнява такава роля“, каза още проф. д-р Тодор Черкезов. Вече е определен теренът на новата площадка. Той е собственост на лечебното заведение и предстои за да започне работа по проектирането.

БТА -  Кърджалийската болница завършва финансовата 2023 г. с положителен финансов резултат, отчете проф. д-р Черкезов  - може да прочетете тук

Публикувано на: 2024-01-30
0361 /6 83 48
МБАЛ