Медицински или лекарски грешки-къде е проблемът?
Медицински или лекарски грешки-къде е проблемът?
Тази тема разискваха на колегиум в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“АД лекари и специалисти по здравни грижи с проф. д-р Златица Петрова,дм - университетски преподавател и експерт в областта на качеството в здравеопазването.
Пред присъстващите проф. Петрова , представи дефинирането на проблема медицинска или лекарска грешка. Според ИАМО лекарска грешка се определя като професионално неправилно действие или бездействие или съвкупност от такива на лекар, извършено при оптимално създадени условия на работа, в резултат на незнание или недооценка на обстоятелствата и/или състоянието на пациента, при което са настъпили неблагоприятни последици за здравето и живота му, но са могли да бъдат предотвратени. Като медицинска грешка се определя неизпълнение и/или неправилно изпълнение на планирани действия и/или нормативни изисквания или приложение на грешен план за постигане на целта . Следователно, наличието на медицински грешки предполага съществуването на проблем в цялата здравна система не само от медицинска, но и от икономическа, правна, етична и обществена гледни точки. Това е показател за нивото на качество в здравеопазването, който изисква вниманието да се насочи не само към медицинската грешка сама по себе си, но и към извършване на подобрения във всички аспекти на медицинското обслужване.
Обсъдени бяха събития ,които изискват незабавна реакция за действие, подходите -персонален и системен за превенция на грешките в практиката. Почертана беше и ролята на институциите и медиите , за обективното отразяване и отношение към проблемите.
Публикувано на: 2024-03-21
0361 /6 83 48
МБАЛ