Проф. Джоргова: Инфарктът се увеличава като заболеваемост, намалява като смъртност.

Избягвайте силното слънце и следете кръвното си, защото може да ви изиграе лоша шега, съветва проф. Джоргова

Възрастовата граница пада, с инфаркти са вече и 20-годишни.

Профилактика на сърдечно – съдови заболявания ще проведат кардиолози от София и Кърджали в три общини от областта. Безплатните прегледи ще бъдат в Момчилград, Крумовград и Кирково. Галина Авренлиева разговаря с проф. Юлия Джоргова, ръководител на клиниката по кардиология към Университетска болница „Света Екатерина” София и член на УС на Българско дружество по инвазивнa кардиология.

-          Проф. Джоргова, през следващите седмици екип от кардиолози ще приемат безплатно пациенти, в изнесени приемни на 3 общини от областта. А, ще има ли и други такива в бъдеще време?

-          Това са напълно безплатни профилактични прегледи за населението, които ще се извършват съвместно с кардиолози от Университетска болница „Св. Екатерина” и МБАЛ „д-р Атанас Дафовски”. Планирани са 3 такива прегледа в различни региони. Първият ще бъде в Момчилград на 23 юни, следващият ще е на 30 – ти юни в Крумовград и на 7 юли в Кирково. Стараем се  прегледите да бъдат в съботен ден, защото от една страна екипите нямат много работа през почивните дни и ще имат по-голяма възможност да пътуват, а от друга страна и жителите по места  може да използват уикенда за прегледи.  Това са първоначално заплануваните профилактични прегледи. Ще има и други по- нататък. Най-вероятно ще спрем работа за малко, но това ще бъде в най-тежките летни месеци, след което ще възобновим прегледите през есента.

 

-   Каква е целта на тези изнесени  приемни и българинът има ли здравна култура?

-          Идеята е да може кардиологията да стане по-достъпна за хората, живеещи в по-отдалечените райони, защото общото впечатление от работата ни тук, е че за съжаление пациентите прекалено късно се обръщат към лекаря. Това е тенденция, която се наблюдава в цялата страна. Българинът чувства героизъм като не ходи на лекар и не се оплаква, въпреки че има болка той търпи и чак, когато стане непоносимо, тогава търси специализирана помощ. Сърдечните заболявания колкото по-рано се лекуват, толкова и по – ефективно е тяхното лечение, за това идеята е да се създаде личен контакт с колегите по региони, да окуражим самите пациенти, да стане прегледът достъпен и за тях, да се видят хората със сърдечно – съдови проблеми и да им се даде възможност да бъдат прегледани и лекувани.

-          Проф. Джоргова, какво сочи статистиката за страната, пада ли възрастовата граница на сърдечноболните?

-          За наше съжаление да, пада. Не мога да кажа, че драстично е паднала, но мога да кажа, че напоследък се срещат случаи на инфаркти сред 20 и 30 годишни. Пада даже и възрастта сред жените. До сега се смяташе, че жените са защитени от женския полов хормон и „настигат” мъжете по сърдечни заболявания, чак след като преминат климактериума. За съжаление,  обаче вече има  и доста случаи на млади женски инфаркти. Общо  инфарктът в последните години се увеличава като заболеваемост, намалява като смъртност. Увеличава се  заради стреса на населението, заради недостатъчната профилактика, а смъртността намалява, защото модерната кардиология с методиката става все по-достъпна за хората. Преди имаше инвазивна кардиология само в София и в Пловдив, след това и във Варна, а сега има инвазивни лаборатории разпределени в цялата страна, както и тук в Кърджали. 

-          Лятото тепърва започва, с всеки изминал ден температурите се покачват. Какъв съвет бихте дали на пациентите, страдащи от сърдечно – съдови проблеми, все пак те са най-засегнатите от жегите?

Първо и основно съветвам да не се излиза в най-големите горещини. Сърдечно болните е хубаво да избягват обедните часове. Да излизат сутрин рано или вечер късно на разходка. Също така, трябва да избягват тежките натоварвания, задължително да си осигуряват обедна почивка. Категорично противопоказно е да се работи по полето или на открито в тези часове. Трябва да се следи и високото кръвно също. При тези жеги трябва да се приемат по-малко лекарства, съдовете се разширяват, кръвното пада, за това трябва задължително страдащите от тези заболявания да посетят непременно своят кардиолог. Разбира се, трябва да се приемат и много течности. 

Публикувано на: 2012-06-15
0361 /6 83 48
МБАЛ