Във връзка с публикациите в местния и централния печат по повод скандала, Ви информираме:

Във връзка с публикациите в местния и централния печат по повод скандала, възникнал при предаване на тяло  на починала жена от хладилната камера на МБАЛ „Д-р Ат.Дафовски” АД гр.Кърджали, Ви информираме:

1.     Починалата жена М. В. на 78г. не е пациентка на болницата.

Починала е в дома си на 13.03.2013 г.и тялото е докарано за съхранение в хладилната камера на болницата от частна погребална агенция „Ритуал” ЕООД, наета от близки, предвид, че синът живее в Чехия и ще се забави за погребението.

 2.     На следващия ден 14.03.2013 г. други близки на починалата решават да сменят погребалната агенция и се обръщат към „Обреден дом” – Кърджали, които идват да вземат тялото, за да продължат да го съхраняват в тяхната камера.

3.     Началникът на отделението по съдебна медицина д-р Николай Маринов е обяснил, че тялото може да бъде предадено срещу препис-извлечение от акта за смърт и платена такса за еднодневен престой на тялото в камерата на болницата по утвърдения ценоразпис за този вид услуга.

4.     Това е породило недоволство сред близките и агенцията, които са повикали медии.

5.     След представяне на изискуемите документи тялото е предадено без никакъв проблем.

В случая болницата е некоректно намесена  в конкурентната борба между две погребални агенции, които са известни на гражданите с взаимната си неприязън и поведение, противоречащо на етичните обществени норми по един болезнен за всички проблем – изпращане на близък покойник в последния му път.

Извършената проверка от ръководството на лечебното заведение не установява нарушение на правилника за вътрешния ред. Проверката за състоянието на хладилната камера установява, че те работят и са в добро техническо състояние.

 

Болничен пресцентър

Публикувано на: 2013-03-15
0361 /6 83 48
МБАЛ