24 март 2013г. - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКОЛОЗАТА

  ВЪВ ВРЪЗКА С 24 МАРТ -СВЕТОВНИЯТ ДЕН

ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА

    МБАЛ "Атанас Дафовски" -  гр. Кърджали 

  организира

СЕДМИЦА НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

     „ПРИЗВАНИ СМЕ ДА ПОБЕДИМ ТУБЕРКУЛОЗАТА ЗА НАС И НАШИТЕ ДЕЦА"

 25 март  - 29 март 2013г

 

За хора, страдащи от продължителна кашлица, често повишаване на температурата, необяснима загуба на тегло, диабетици, специалистите на Пневмо-фтизиатрично отделение ще извършват безплатно анкетно изследване и при преценка от

лекар – рентген, проба Манту” или храчка.

За всички желаещи:  от 25.03до 29.03 в Пневмо-фтизиатрично отделение  

                  на 6 етаж  от 8.30ч. до 12.30ч.
За контакти: тел.  0361 68-443


Тази година Световният ден за борба с туберкулозата поставя акцента върху децата. При тях болестта често остава незабелязана, защото симптомите й се откриват трудно. На туберкулозата в детска възраст се отделя малко внимание в програмите за обществено здравеопазване, предупреждава Международният съюз за борба с туберкулозата и белодробните заболявания.

На 24 март 1882 г. немският учен Робърт Кох изолира и описва бактерията-причинител на "жълтата гостенка". За откритието си Кох получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г.. По решение на СЗО в негова чест 24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберкулозата.

Най-важно за профилактиката на болестта е ваксиниране с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето. Робърт Кох е направил още едно голямо откритие - разтвора туберкулин. С инжектиране на туберкулин подкожно и последващата реакция - наличие на зачервяване на кожата или не, се разбира има ли туберкулозна инфекция и за състоянието на имунитета срещу заболяването. Тази проба се нарича Манту и се прави няколко пъти на всички деца - от бебета до ученици.

Въпреки великото откритие и до днес проблемът съществува.Всяка секунда някой по света се заразява от туберкулоза. На всеки 20 секунди някой по света умира от туберкулоза.

Ако пациент с активна белодробна туберкулоза не се лекува,може да зарази 10-15 души годишно.

Появява се и нов сериозен проблем - пациенти смултирезистентна форма на туберкулоза, вследствие на неправилен лечебен режим, неспазване и прекъсване на лечението. Тези пациенти не могат да се лекуват с обичайните лекарствени средства.

Преди 19 години СЗО обяви туберкулозата за глобална заплаха за човечеството. В много държави, както и в България бяха разработени и започнаха да действат Програми за ограничаване на заболеваемостта от туберкулоза чрез профилактика, ранна диагноза и лечение.

Първите резултати от изпълнението на тази програма са:снижаване на заболеваемостта в страната - от 39 на 100 000 души за 2006 г. на 30 на 100 000 души за 2010 г.

 

Публикувано на: 2013-03-22
0361 /6 83 48
МБАЛ