МБАЛ «Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ» ОТКРИ ЛАБОРАТОРИЯ ПО МОЛЕКУЛЯРНА ДИАГНОСТИКА
На 15.07.2013 в МБАЛ «Д-р Атанас Дафовски» АД , гр.Кърджали официално бе открита лаборатория по молекулярна диагностика. Това става по Програма за териториално сътрудничество проект BIOMED-CBC № в1.13.01, финансиран по програма за европейско -териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г.на обща стойност 461 935 евро, от които 163 050 евро са за болницата в Кърджали. Сред болестите, които ще могат да се диагностицират в болницата са фамилна обремененост за рак на млечната жлеза, цистична фиброза, средиземноморската анемия /бета-таласемия/, много характерна за жителите от двете страни на границата.
Партньори по проекта са Секцията по молекулярна биология и генетика към Тракийския Университет „Демокрит” в Александропулис и МБАЛ „д-р Ат. Дафовски” АД – гр. Кърджали.
Оборудвана е с последно поколение за апаратура по молекулярна диагностика. Екипът, който ще работи в лабораторията има достатъчно добра подготовка, подчерта изпълнителният директор на болницата д-р Тодор Черкезов,дм. Виолета Йорданова,е работила в подобни медицински звена в САЩ и в Англия.
По проекта са обучени 30 лекари от област Кърджали съвместно с гръцки медици в университетската лаборатория по молекулярна диагностика в Александропулис.
За мен е изключително важно откриването на лабораторията, защото района на Кърджали е ендемичен зца някои от тези болести.
С модерната апаратура ще се постигне едно съвременно високотехнологично ниво в диагностиката и профилактиката и ще имаме възможност това да го правим тук, каза доц д-р Жени Стайкова, дм, директор на РЗИ-Кърджали.
Лентата прерязаха д-р Тодор Черкезов и Електра Стилианополу

 
Гости на откриването бяха зам.- областните управители Назми Мюмюн и Муса Саидахмед, доц. д-р Жени Стайкова, директор на РЗИ, на Районната здравноосигурителна каса д-р Соня Ангелова, Електра Стилианополу, главен асистент и докторант към катедрата по молекулярна генетика към Тракийския университет и Яни Фисекис, докторант към катедрата.
           
Д-р Тодор Черкезов,дм каза, че предстои да се направи ценоразпис на медицинските услуги. Една част от изследванията се поемат от Здравната каса, но другите ще се плащат от пациента. Изследванията са доброволни и са насочени към превенция на вродените болести и малформации и ограничаване на риска от редица заболявания с тежка прогноза – онкологични , чернодробни и др.
   

Публикувано на: 2013-07-15
0361 /6 83 48
МБАЛ