Училище за бъдещи майки „Дар" отвори врати в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"
Днес в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" отвори врати Училище за бъдещи майки „Дар". Идеята и спонсорството са на Теодора Каракостова – зам.председател на СД на лечебното заведение.При откриването на училището присъстваха народният представител Милко Багдасаров, директорът на Регионалната здравна инспекция доц.Жени Стайкова,изпълнителният директор на болницата д-р Тодор Черкезов,дм , началникът на АГО -д-р Георги Дзивков, д-р Ж.Велева н-к неонатологично отделение, бъдещи майки , лекари и акушерки Училището ще работи всяка сряда от 17 часа и посещенията на лекциите и занятията са напълно безплатни. В плановете на неговите създатели влизат издаването на информационни материали, разпространението на информация в Интернет и създаването на групи в социалната мрежа. Каракостова е замислила и конкурси като”Най-красива бременна жена”,”Мис и мистър бебе”,”Най-грижовен татко”, ” Най-чаровно бебе” и др. Училището ще бъде много полезно и за лекарите в родилно отделение, защото бременните ще идват при тях вече обучени, макар че и в интернет те черпят обилна информация. Те ще получават практическа информация както за самото раждане, така и за кърменето и за отглеждането на бебето, ще получават психологическа помощ . На бъдещите майки ще преподават специалисти от болницата- лекари, акушерки, психолози, социални работници.
„Няма по-ценен дар от едно дете.Бременността е свързана с много тревоги на бъдещите майки.Затова искаме те да получат консултации навреме”каза Теодора Каракостова.Тя посочи,че с програмата на лекциите, бъдещите майки може да се запознаят на сайта на болницата.
Много е важно да сътвориш нещо, но още по-важно е да създадеш училище,каза в приветствието си депутатът Милко Багдасаров, който одобри начинанието пожела успех на бъдещите майки и техните „учители”.
Доц.Стайкова посочи,че от такова училище има належаща нужда и изрази готовността за съвместна работа на превенция на здравето и здравната профилактика.
Решихме да направим центъра максимално достъпен,затова той е в
помещенията за доболнична помощ,каза д-р Тодор Черкезов. Той пожела успех на училището и благодари на Т.Караколева за инициативата и дарението. Пожела на бъдещите майки да се чувстват уютно и приятно в училището и да получат всички необходими познания за раждане и отглеждане на бъдещите граждани.

Публикувано на: 2013-10-07
0361 /6 83 48
МБАЛ