ЦСМП в Кърджали се сдоби с 5 мобилни ЕКГ-апарати

5 филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджалийско се сдобиха с телеапарати за извършване на електрокардиограми на место при случаи на инфаркт на миокардата. Те ще съкратят много времето за диагностициране на случаите, тъй като от най-отдалеченото място ЕКГ-то чрез GSM-връзка ще може да бъде препратено до лабораторията в многопрофилната болница, обясни дарителят д-р Кирил Карамфилов – координатор на европейската инициатива „Стент за живот”.Телеапарати ще получат филиалите на ЦСМП в Джебел, Ардино, Крумовград, Кирково и Черноочене, каза директорът на Спешна помощ в Кърджали д-р Атанас Митков, който получи дарението.

Това дарение затваря целя кръг от организация на спешната кардиологична помощ в нашия регион, благодарение на която с 18 процента е смъкната смъртността от инфаркт на миокардата, каза изп.директор на МБАЛ "Д-р  Ат.Дафовски"АД - д-р Тодор Черкезов. По думите му в Кърджалийската болница има около 40-50 такива случаи годишно, в голяма част от които пациентите са спасени.

„Надяваме се с телеапаратите още повече да се подобри работата в тази връзка, тъй като тук времето е важно, важен е т.нар. златен час, минути. Колкото по-бързо пациентът пристигне в лечебното заведение и получи адекватни грижи, толкова диагнозата е по-добра”, каза д-р Черкезов.

Публикувано на: 2013-11-11
0361 /6 83 48
МБАЛ