„УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ” НА ДЕЦА С АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ
Водещи имена в сферата на дерматологията- проф. Николай Цанков и Доц. Жана Казанджиева бяха лектори в поредното "Училище за родители" на деца с атопичен дерматит организирано от Фондация “Екзема” със съдействието на Фондация Пиер Фабр и МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски” на 8 декември 2013г. в конферентната зала на лечебното заведение.
Участниците бяха запознати със заболяването и с това как да се грижат за кожата си в ежедневието. Специалистите предоставиха информация за ползваните медикаменти, допълващи продукти, физиотерапевтични методи и др.
Медиците обърнаха внимание както на влошаващите фактори, така и на профилактика на кожата. „Заболяването засяга 15-18 % от населението на Европа и тенденциите са към увеличаване. Забелязва се най-вече при хората, живеещи в градска среда", коментира проф. Николай Цанков. Според доц. Жана Казанджиева родителите трябва да изберат дерматолог и той да се посещава регулярно.
„В резултат на тези срещи, пациентът трябва да бъде в състояние да се справи с ежедневните предизвикателства на заболяването", подчерта изпълнителният директор на болницата и дерматолог - д-р Тодор Черкезов.
По думите му информацията, която се подава, е насочена само към практичните ежедневни нужди на пациента, без излишна теория, защото целта при лечението на хроничните заболявания е както осигуряване на адекватно лечение, така и подобряване качеството на живот на пациента. "Училището за родители" на деца с атопичен дерматит в Кърджали е открито преди една години, но интересът се засилва. На поредната сбирка бяха дошли цели семейства.„Детето ми е само на 7 месеца, но има симптоми на заболяването. Сега след тази среща си тръгвам по – спокойна", каза млада жена.

Публикувано на: 2013-12-08
0361 /6 83 48
МБАЛ