БАБИНДЕН Е: "ДА РИПКАТ ДЕЦАТА И ДА СТАНАТ БЕЛИ И ЧЕРВЕНИ! КОЛКОТО КАПКИ, ТОЛКОЗ БЕРЕКЕТ И ЗДРАВЕ!"
Днес е Бабинден – денят на родилната помощ, който е и професионален празник на акушерите и гинеколозите.В миналото той се е свързвал с почитта към бабите, които са помагали при раждане в семейството.
  
 В МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски”АД " в знак на признателност с ритуално измиване на ръце и къпане на бебе бе отбелязан Денят на родилната помощ.
Младата майка Ася Атанасова поля с вода ръцете на д-р Георги Дзивков началника на отделението.

 Всяко дете е действително една надежда – за родителите, които са го създали, за обществото, че се появява нов гражданин, със своята съдба и развитие, надежда за цялото човечество, каза  д-р Черкезов, изпълнителен директор на болницата . Така се изпълнява завета на нашия създател, земята да се населява с хора. Затова Денят на родилната помощ е един действително много оптимистичен празник.За празника работещите в Родилно отделение бяха поздравени от зам.областният управител Назми Мюмюн, директорът на РЗИ доц. д-р Жени Стайкова, Теодора Каракостава от БСП и Иванка Таушанова от ГЕРБ. Благодаря на хората в бели престилки, на хората, които дават всичко от себе си, за да може да се появи на бял свят новия човек, добави д-р Черкезов. „Приемете нашата почит и уважение, затова че 365 в годината и 24 часа в денонощието вие се грижите непрекъснато за нашите бременни, родилки и техните бебета", каза Теодора Каракостова представител на Училището за бъдещи майки „ ДАР", като пожела всяка година да попълват персонала с млади и мотивирани колеги.
„И тази година сме отново сред вас, за да отбелязваме традицията Бабинден. Всеки, който поеме в ръцете си новия живот да е благословен от съдбата, защото няма нищо по-ценно от първия плач на новороденото. Най-важното на този ден е да благодарим на всички вас, които помагате това да се случи безпроблемно. Нека залите на Родилното отделение се огласяват от плача на децата. Бъдете живи и здрави и давайте живот на много нови деца", обърна се към присъстващите бившата губернаторка и настояща координаторка на ГЕРБ-Кърджали Иванка Таушанова, която подари отоплителен уред на отделението.
Д- р Георги Дзивков благодари за хубавите пожелания и заяви, че продължават да работят за подобряване здравето на техните бременни и родилки с една-единствена цел-да се раждат повече здрави деца.
Най- възрастната акушерка изкъпа бебето Цветелина.

 Председателят на БСП в Кърджали Георги Кючуков дари малката Цветелина. Бе обявена и победителките в конкурса за най-красива кърмеща майка, който тази година проведе училище „Дар“.Представителки на ГЕРБ и на жените социалистки се присъединиха към добрите пожелание и поднесоха и подаръци. Динчер Хабиб - президент на Ротарак също изказаха приветствия. За доброто настроение се погрижиха група деца от СОУ „П.Р.Славейков", които изпяха песнички, свързани с ритуала.

Публикувано на: 2014-01-21
0361 /6 83 48
МБАЛ