МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД-Кърджали

Начало / Отеления

4 февруари - Световен ден за борба с рака

4 февруари - Световен ден за борба с рака

Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. 

Това е единствената инициатива, в която целият свят застава обединен в борбата с рака.

Също така е и международен ден, в който си поставяме за цел да осъзнаем по-добре какво означава тази болест и да разберем какво е нейното въздействие в целия свят.

На 4 февруари 2000 година в Париж се провежда Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие, на която се приема Парижката харта срещу рака. На срещата се взема и Решение за отбелязване на 4 февруари като Световен ден за борба с раковите заболявания - откриване, лечение и превенция.

Кампанията и тази година отново ще се фокусира върху Цел номер 5 на Световната декларация за рака – да се опровергаят вредните митове и грешни концепции за рака под надслов: "Ракът - знаете ли"?

Раковите заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб. По данни на Световната Здравна Организация (СЗО) всяка година над 12 милиона души получават диагноза рак и 7,6 милиона умират от болестта.

Специалистите предупреждават, че ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще починат от онкологични заболявания.

В Европейския съюз (ЕС) раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година две от десет жени и три от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза.

Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак.

Добрата новина е, че около 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален ако:

*Спрете употребата на тютюн и избягвате помещения, където може да станете пасивни пушачи;

*Не злоупотребявате с алкохол и по-специално с концентрирани напитки;

*Избягвате прекомерното излагане на слънце;

*Поддържате здравословно тегло, чрез здравословно хранене и упражнявате редовна физическа активност;

*Знаете как да се предпазвате от инфекции, които могат да причинят рак;

*Редовно ходите на профилактични прегледи.

Публикувано на: 2014-02-04
МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД-Кърджали вашето място за здраве и грижа
Свържете се с нас +359 361 683 48
Адрес бул. „Беломорски“ 53

Научи повече

Полезни страници