Кабинет по семейно планиране и репродуктивно здраве.
От март в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали ще работи кабинет по семейно планиране и репродуктивно здраве. Той се разкрива в сътрудничество с Виена Ин Витро Център. Днес д-р Тодор Черкезов,дм- изпълнителен директор на болницата и г-н Мартин Бориславов -изп .директор на Виена ин витро център представиха дейността и услугите, който предлага той.
С откриването на кабинета много двойки от региона с репродуктивни проблеми ще могат да спестят време и пари, подчерта д-р Тодор Черкезов. В новооткрития кабинет в здравното заведение ще се извършват консултации на двойки с репродуктивни затруднения, ще се съставят планове за изследване и последователно лечение, ще бъде извършвана подготовка и насочване за инвитро процедури в други центрове. Ще могат да се правят първични и ултразвукови прегледи с консултации, спермограма, спермограма с тест за виталност, хормонални изследвания и др.
Според Мартин Бориславов с прегледа на д-р д-р Сенкова ще се постави началото на серия такива инициативи. В кабинета в Кърджали ще работят водещи специалисти, получили квалификация във Виена ин витро център в австрийската столица. Преминали са обучение от светилото в сферата на репродуктивната медицина д-р Щрьомер.
Всичко, което правим е да осъществим изконната мечта на двойките, които искат да имат дете. Вярваме, че сътрудничеството си струва, тъй като ние сме част от международна банка за знания, допълни Бориславов. Желанието за дете е най-естествения стремеж на всеки човек и когато то не става реалност надеждата и поредните разочарования поставят двойката под голямо напрежение. Ние от Виена ин витро център разбираме колко важна е тази мечта за пациентите ни и се стараем да предложим най-добрия шанс тя да се сбъдне, каза още той.

До 1989 г. във всеки областен град имаше кабинет по стерилитет. Този е първият след 25 години и е много важна придобивка, поясни началникът на акушеро-гинекологичното отделение д-р Георги Дзивков. В момента в отделението има жена на 52 години, която е бременна след ин витро процедура и чака близнаци.





Кабинетът ще предлага:
- консултации на двойки с репродуктивни затруднения
- съставяне на план за изследване и последователно лечение
- подготовка и насочване за ин витро процедури във Виена Ин Витро Център.
Публикувано на: 2014-02-21
0361 /6 83 48
МБАЛ