„ОТ ДИАГНОСТИКАТА ДО ЛЕЧЕНИЕТО - 28 ДНИ”
каза проф.Хайнц Щромер ,това бе и мотото на срещата, която се проведе днес между гинеколозите от МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”и представители на Виена инвитро Център.
„Сътрудничеството между нашата болница и Виена Ин Витро Център не е за кратко време , а нещо по – дългосрочно. Целта е да бъде създадена една здрава връзка между проблемните двойки и гинеколозите, които да ги насочват към една добра практика за асистирана репродукция каза д-р Тодор Черкезов,дм изпълнителния  директор на болницата при откриването на срещата.
Дискутираха се етапите на лечението на безплодието и неговия прогрес , стъпка по стъпка за гинеколога и двойката с репродуктивни проблеми.
Изключително важно е диагностиката и терапията да се извършат колкото се може по бързо. Стерилитетът е проблем, който засяга цялото общество, особено при наблюдаващата се тенденция за намалена раждаемост.
Какво ще се извърши при първата среща на гинеколога с двойката?
Дискутиране на проблемите, довели до стерилитета, провеждане на изследвания . Разделянето на двойките в няколко групи според проблемите 1 -лека група – провеждане на лечение, 2-средна група – за инвитро, 3- тежка група - инвитро след специфични изследвания, 4 много жежка- не подлежи на ин витро. Класифициране и диагностика на проблема . Лечение и или последващо насочване на двойките към Виена Ин Витро център. Информиране на двойките за съществуващите програми – Национални и Регионални / Община Кърджали / за финансиране на процедурите. Проф.Щромер заяви ,че след 35-годишна възраст шансът за постигане на бременност намалява, а след 40-годишна възраст той спада драстично. Това се дължи до голяма степен на влошаването на качеството на яйцеклетките и на намаляване на яйчниковия резерв.
По-късно проф. Щромер консултира и даде насоки на 10 двойки с репродуктивни проблеми.
Целта на тази дискусия и направените прегледи е увеличаване на информираността сред населението за асистираната репродукция като лечение, както и осъществяване на първоначалната диагностика на инфертилитета.

       
Публикувано на: 2014-05-14
0361 /6 83 48
МБАЛ