14 Май -Национална кампания за профилактика на рака на кожата Евромеланома 2014
Кампанията се провежда по инициатива на Европейската асоциация по дерматология и венерология и Българското дерматологично дружество. Кампанията се организира с цел да се повиши общественото внимание към кожния рак, чиято заболеваемост показва постоянни тенденции към нарастване.
Меланомът е най-сериозният вид рак на кожата, но когато се установи рано, той се лекува оперативно. При напреднал стадий лечението е продължително и комплесно. Метастазиралият меланом е най-агресивната форма на кожен рак. Около 200 000 души годишно заболяват в света от меланом, като за една трета от тях изходът е фатален. В България случаите на меланом за по-малко от 50 години са се увеличили около 5 пъти. Всяка година се установяват 500 нови случая, от които приблизително 50% умират. Смъртността от този вид рак нараства, а тенденцията е още по-тревожна поради факта, че повечето диагностицирани са на възраст до 65 години.
За девета поредна година в Кожно отделение на МБАЛ „Д-р Ат.Дафовски” - АД се провеждат прегледи по националната кампания „Евромеланома”.
Извършени са 47 безплатни профилактични прегледи на лица от гр. Кърджали и областта. Установено е наличие на немеланоцитни тумори при трима от прегледаните пациенти. При много от прегледаните са установени различни пигментни образувания и бемки по кожата с доброкачествен характер.
Прегледите са извършени от екип в състав: д-р Елеонора Бошняшка, д-р Надя Кирякова и д-р Тодор Черкезов, д.м.
На пациентите е обърнато внимание да наблюдават системно измененията по тялото, да се консултират с дерматолог при необходимост и са дадени съвети за предпазване от прекомерно излагане на слънце и ползване на подходяща фотопротекция.




Публикувано на: 2014-05-14
0361 /6 83 48
МБАЛ