ЗАЕДНО СРЕЩУ ДИАБЕТА
Денят на отворените врати в МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски”АД,Кърджали,обявен за 15 май 2014г. премина под мотото „Заедно срещу диабета”. Целта на проявата е да предостави актуална информация на хората за това заболяване и за рисковете от него, както и подобряването на контрола на диабета чрез гликирания хемоглобин , обогатяване на знанията на хората с диабет и прилагането им в ежедневието.

"Днешният ден е забележителен за нашата болница, за страдащите от диабет и за всички, съпричастни към страданието. Трябва да си подадем ръце, за да водим по-успешно борбата с това изключително сериозно и социално значимо заболяване", заяви д-р Тодор Черкезов- изпълнителен директор на болницата . Той изрази надежда, че инициативата „Заедно срешу диабета" ще се увенчае с успех. Като благодари на фармацефтичната компания „Novo Nordisk ” инициатор за провеждането на проявата,д-р Черкезов обеща подкрепа за всички бъдещи прояви.

Благодарност към ръководството на лечебното заведение за активната позиция по отношение на болните от диабет отправи Красимира Атанасова от „Novo Nordisk ”.Според нея, контролирането на болестта ще доведе до по-добро качество на живот на страдащите от заболяването. „Диабетът може да бъде победен”, каза още Атанасова. Тя допълни, че фармацевтичната компания над 90 години е водещият производител на инсулин в света и освен това произвежда всичко необходимо за съвременното инсулиново лечение - инсулин, инжектиращи устройства и игли.

Началникът на Ендокринологичното отделение в болницата д-р Милева, представи работата на Кабинета за обучение на диабетно болни. В отделението по еднокринология работят трима лекари и обучени медицински сестри. Тук не само се лекуват, но и обучават диабетно болните. Две медицински сестри са ангажирани с обучението на болните от диабет – Теменужка Станкова и Хатика Бекир. Досега са обучени 170 пациенти от област Кърджали . Работещите в отделението предложиха Деня на отворени врати за диабетно болните да се превърне в традиция за лечебното заведение в Кърджали и да се провежда всеки месец. Подкрепям намерението ви този ден да стане традиционен, каза д-р Черкезов и обеща да им съдейства това да стане факт.

За грешки при храненето на диабетно болните говори диетологът Галя Вутова от Св.Св.Лука" . Най-важното, което трябва да се знае, е че не говорим за диети, а за хранителен режим", заяви специалистката. Тя посочи основни моменти, към които болните от захарна болест трябва да се придържат.

Болните от диабет се срещнаха с областния координатор на пациентите с това заболяване за Смолянска и Кърджалийска област Кирил Илиев.Обсъдиха редица проблеми с който се сблъскват майките на деца болни с диабет . След което болните от диабет избраха свой координатор за Кърджали.

  


 


Публикувано на: 2014-05-16
0361 /6 83 48
МБАЛ