Д-р Сенкова пред в-к „Арда нюз”

Д-р Сенкова: Чакаме първите резултати от ин витро при няколко кърджалийски двойки

 Специалистиката по репродуктивна медицина съветва дамите да родят първото се дете в интеравала 25-30 години

Д-р Ралица Сенкова е специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина във Виена Ин Витро Център / Клиника за асистирани репродуктивни технологии в болница Токуда в София./ Клиниката е основана от

австрийския университетски преподавател професор Хайнц Щромер.

От близо година д-р Сенкова консултира пациенти от Източните Родопи. Прегледите се извършват почти всеки месец в кабинета по семейно планиране в кърджалийската многопрофилна болница. По случай Деня на родилната помощ, миналата седмица медичката даде ценни съвети и напътствия на 10  бездетни двойки в Кърджали. Консултацията бе организирана от ръководството на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”. След прегледите, д-р Сенкова беше любезна да отговори на въпросите, които репортер на „Арда нюз” й зададе.

Интервю на Даниела ТАШКОВА

-   Д-р Сенкова, от близо година в кърджалийската болница работи кабинет по семейно планиране и Вие периодично извършвате прегледи там. Колко бездетни двойки сте консултирали за това време и някои от тях могат ли вече да се похвалят, че чакат бебе?

- Консултациите в кабинета се извършват, благодарение  на подкрепата на кърджалийската болница. От Ин Витро Център смеправили неколкократни посещения в лечебното заведение, при които са консултирани пациенти с репродуктивни проблеми. Част от тях вече потърсиха помощ в нашата клиника в София. Става въпрос за пациенти с по-особени случаи, на които на местно ниво не може да им се помогне, тъй като имат нужда от по-специални интервенции. Няколко двойки вече извършиха ин витро процедура и в момента чакаме първите резултати.

- Доверявате ли се на кърджалийските си колеги за надеждността на изследванията, които се правят тук?

- На местно ниво могат да бъдат направени изследвания, свързани с диагностиката-да  се установи, че им проблем с репродукцията при мъжа или при жената. Доста добре функционира лабораторията за изследване на спермограми. Тук също работят високоспециализирани колеги, минали обучение при нас. От друга страна, ние с нашите посещения също се опитваме да подобрим квалификацията им, като в някаква степен упражняваме контрол. В крайна сметка резултатите са доста добри. Освен това колегите акушер- гинеколози, които се занимават със стерилитет, могат да извършват процедури, свързани с диагностицирането на този проблем при жената. Това са хормонални изследвания, проследяване на яйчниковата дейност, проследяване проходимостта на тръбите- основни неща, които спомагат за точното поставяне на диагноза и биха ни насочили в каква посока да действаме.

-Какви са впечатленията Ви от пациентите в Източните Родопи. Говорят ли открито за проблема си или донякъде манталитетът им пречи?

- Постигаме доста близък контакт. Лично аз се старая да създам една атмосфера на доверие, на гарантиране на абсолютна конфеденциалност. Опитваме се да сме не само  лекар и пациент, но и приятели. Важно е да разговаряме, тъй като това е една доста деликатна тема и не всеки е готов да визира в дълбочина проблемите си. От друга страна, нашата цел е да получим максимална информация и съдействие, за да могат те да минат по-лесно през всички диагностични стъпки за предприемане методите на лечение.

- Доколко е важно с тези двойки да работи психолог?

- Определно има нужда от психологична помощ, особено при неуспешни процедури за зачеване. Всичко е строго индивидуално, при някои се налагат многократни консултации с психолог. Лекарят също трябва да притежава способности, за да може да подпомогне психическото възстановяване на пациента, тъй като това е много деликатна сфера. Влагат се страшно много емоции, свръзани и с време и с пари. Пациентите с няколко опита ин витро доста се изтощават емоционално и имат нужда от помощ и подкрепа най-вече.

- Какъв път трябва да извърви едно семейство или двойка до заветната цел да има дете?

-Първо, трябва да се извърви целият диагностичен път, за да се установи дали има проблем при мъжа, жената или и при двамата. След установяването на сериозна причина има определени показатели, по които пациентите могат да кандидатстват за ин витро процедура. Единият е мъжкият- когато има сериозни отклонения в спермограмата на мъжа. При вторият варианат проблемите са свързани с женското здраве-нарушена проходимост на тръбите или наличието на тежка ендометриоза. Третият фактор касае невъзможността фоликулите на жената да овулират .Последният се отнася до неясен стерилитет-например при двугодишни опити на пациентите за инсеминация или друга асистирана репродуктивна технология, които не са дали резултат.

- Все повече млади двойки имат репродуктивни проблеми. Според Вас, на какво се дължи това?

По наше наблюдение, процентът на двойките, които страдат от различни възпалителни заболявания е голям. Тези заболявания могат да се отразят, както върху женското здраве, така и на плодовистта на мъжете, при които се отчитат понижени нива на спектрограмата. При жените инфекциите оказват вляние най-вече върху проходимостта на тръбите. Фактор е и начинът на живот. Тютюнопушенето, прекормерната употреба на алкохол, замърсената околна среда също играят роля за пораженията.

- От фондация „Искам бебе” също са ангажирани с проблема с безплодието. Оттам търсят ли съдействието на Виена Ин Витро Център?

- Имаме близки отношения и контакти с фондацията.Работим взаимно по общи проекти, така че техните представители са пряко свързани с нашата пработа.

-Как минава един преглед при Вас?

- Нашата цел е да създадем приятна атмосфера, за да могат пациентите да се чувстват комфортно. След обсъждане на изследванията, се създава план-програма за действие, включваща и извършването на допълнителни такива. При нужда следва пренасочване към клиниката.

- Според Вас, каква трябва да бъде възрастовата граница при жените за извършване на ин витро процедура? Сегашният праг от 43 години предизвиква спорове.

-43 години е общоприетата възраст, до която фондът финансира извършването на ин витро процедура. Счита се, че това е една разумна възраст, до която може да се разчита на успех. След определена възрастова граница генетичните аномалии в яйцеклетките нарастват и шансовете за нормална бременност и раждане на здраво дете намаляват драстично. Това се случва обикновено след навършването на 40 години. Нашият съвет е при налични проблеми, жените да търсят консултация със специалист, а също така да се стараят да забременеят в по-ранна възраст, за да избегнат усложнения и сериозни отклонения.

- В тази връзка, която е оптималната възраст за раждане на първо дете?

- Имайки в предвид съвременния начин на живот, желанието за кариера, за установяване и търсене на партньор, е хубаво първото дете да бъде родено между 25 и 30 години.


 

Публикувано на: 2015-01-27
0361 /6 83 48
МБАЛ