Д-р Магдалена Маринова началник инфекциозно отделение пред в-к "Нов живот"

  110 болни с чревни инфекции само за месец в болницата

  • Най-тежко боледуват децата и възрастните, казва началникът на инфекциозно отделение д-р Магдалена Маринова
  • Зачестяват случаите на ухапани от кърлежи, търсещи помощ в спешното отделение

През месец юни през инфекциозното отделение на кърджалийската болница са се лекували 110 болни от ентероколит, т. нар. чревни вируси. Имало е и два случая на хепапит от неуточнен тип. В момента болните са 17 души, предимно страдат от ентероколит, пише днешният „Нов живот“.
Картината на заболеваемостта е нормална за сезона, през топлото време от края на юни до август при нас обикновено се увеличават хоспитализациите от чревни инфекции, каза началникът на отделението д-р Магдалена Маринова. Чревните вируси могат да протекат като летен грип – само с висока температура, повръщане, главоболие и отпадналост. Могат да причинят освен температура, повръщане и диария при болните. Най-сериозното усложнение от тях са менингитите. Най-честото проявление на чревните вируси са ентероколитите, каза д-р Маринова. Обичайно децата и възрастните боледуват най-често. Те вдигат температура, повръщат и бързо се обезводняват, заради което се налага да бъдат приети в болница. Не сме затруднени с приема на болни, леглата, с които разполагаме, са достатъчно, казва д-р Маринова.
Топлите месеци и разпространяващите се чревни инфекции са време да обърнем особено внимание на личната и обществена хигиена. Инфекциозните заболявания, характерни за сезона, се предават чрез недобре измитите ръце. Добре е храната да не се оставя навън, напомня д-р Маринова. Тя уточни, че сега времето е хладно и затова все още няма бум на болните от ентероколит. Обикновено най-много случаи има от юли до август, което съвпада и с горещините.
За седмицата от 22 до 28 юни са регистрирани 30 случая на болни от ентероколит, сочи Регионалната здравна инспекция в Кърджали.

Има хора, които прекарват инфекциите на крак. Спазват подходящата диета и им минава.
При всички случаи е добре обаче да се потърси лекарска помощ от джипи при проява на симптоми, характерни за чревните инфекции.

Д-р Маринова, която дава дежурства в спешното приемно отделение в болницата, забелязва, че са зачестили случаите на ухапани от кърлежи. В областта обаче няма боледуващи след ухапване от кръвосмучещи насекоми. 
Хората да не отстраняват сами кърлежите, а да потърсят личния си лекар или отидат до спешното отделение. Част от кърлежа остава в тялото и се налага хирургическа намеса, казва д-р Маринова.

Радка ПЕТКОВА

Публикувано на: 2015-07-01
0361 /6 83 48
МБАЛ