НА 15 АВГУСТ ОТБЕЛЯЗВАМЕ НАЦИОНАЛНИЯ ДЕН НА СПАСЕНИЕТО

На 15 август 2015г. се отбелязва Деня на спасението.
На тази дата се навършват 52 години от подвига на д-р Стефан Черкезов, който през 1963 г. спасява 47 пострадали при катастрофа със запален автобус и единствен умира от тежките си изгаряния.
От 2012 г. трагичната дата е обявена за Национален ден на спасението и на почит към българските медици, загинали при изпълнение на служебния си дълг.
По този повод, на 14.08.2105г. в 12.00ч., служителите на МБАЛ”Д-Р Ат.Дафовски”АД” , МЦ”Авицена” и Хоспис „Добролюбие” почетоха с едноминутно мълчание, съпроводено с вой на сирени от линейки.


Днес е ден за поклон, но и ден за гордост и професионално самочувствие, казва министърът на здравеопазването Петър Москов в обръщението си към гилдията по случай 15-ти август, Деня на спасението
Обръщение на Министър Москов по случай 15 август  на Деня на спасението

    Повод за избора на тази дата е трагичната смърт на д-р Стефан Черкезов. Точно преди 52 години, на 15 август 1963 г., младият лекар на село Стрелец, Великотърновско, д-р Черкезов храбро и самопожертвувателно извежда и спасява десетки пътници от пламнал катастрофирал автобус. Той е единствената жертва на този инцидент - умира на следващия ден от получените тежки изгаряния.

Известни са имената на близо 100 български лекари /предимно хирурзи/ и няколко медицински сестри, загинали поради преумора и напрежение по време на извършвани операции или тежко нощно дежурство, както и след заразяване от техни пациенти и при пътно-транспортни произшествия с линейки. При спасяване на хора са загивали също и полицаи, огнеборци, минни спасители. С учредяването на Националния ден на спасението ще изразим и благодарността си към всички рискови професии: лекари, полицаи, огнеборци, както и минни, планински и водни спасители, се посочва в апела на ръководството на в. "Български лекар". Сред имената на хората, загинали при опити да спасят други хора, е и това на Юлиян Манзаров, който загина на 4 април 2004 година при катастрофата на автобуса в Лим. Преди да загине само на 18 години, той спаси свои съученици. Юлиян Манзаров е патрон на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец".


Публикувано на: 2015-08-14
0361 /6 83 48
МБАЛ