Ротарианците ни откликнаха на призива „Бъди дар за света”,дариха училището за бъдещи майки ДАР

Ротарианците от Ротари клуб Кърджали откликнаха на мотото на тази ротарианска година „Бъди дар за света” и направиха поредното си значимо дарение.То бе насочено към бъдещето на Кърджали:към младите майки и техните деца. Те дариха макети за практическо обучение на бъдещи родилки  за училището  за бъдещи майки ДАР в многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали. Дарението е на стойност 10 000 лева,като половината са събрани от нашите ротарианци,  а останалите са грант от националния дистрикт.

Инициативата е на жени ротарианки от Кърджали и се ползва с подкрепата също на дама-Нина Митева,дистрикт гуверньор на страната за 2015-2016 г., която дойде в Кърджали за връчването на дарението.

На кратка церемония в болницата зам.-директорът на здравното заведение д-р Диана Георгиева посочи,че училището за бъдещи майки ДАР съществува от две години.През него годишно преминават по хиляда родилки.То е оборудвано с техника-видео и мултимедия,но са липсвали макети за практическо обучение,които са изключително ценни. Дарението включва симулатор на родилния процес, млечни гърди с имитация на карценом, кукли с чупещи се стави.Д-р Георгиева отбеляза ползата на дарението за превенция за рак на гърдата. Тя посочи,че 22,8% от злокачествените заболявания при жените са от рак на гърдата. 94,4% се откриват в начален стадий. Шансът да се разболее жена от рак на гърдата е 1: 8,а да почине 1:33.

Паст президентът на Ротари клуб Кърджали Наталия Пачилова посочи,че проектът за училището за бъдещи майки, т.нар.дистриктен проект т.е.осъществен с помощта на ръководството на движението в национален мащаб. Тя бе категорична,че това е само началото и ще кандидатстват за нови проекти. Само един живот да спасим с тези макети,проекта е оправдал целта си,отбеляза Пачилова. Тя благодари на Димка Добринска  от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” за всеотдайността  и оказаното съдействие при осъществяването на проекта.

  Дистрикт гуверньорът Нина Митева посочи,че Ротари е най-голямата хуманитарна организация в света.Тя е близо до ликвидирането на детския  паралич.Преди 38 г. е имало 350 000 случая на година.Благодарение на усилията на организацията сега те са сведени до 300.Радваме се и на малките стъпки.Надяваме се Ротари клуб -Кърджали ще подготви нови проекти,подчерта Митева.

Д-р Дияна Йорданова,инициатор на проекта  и член на Ротари клуб Кърджали представи макетите.Тя посочи,че е с 30 годишен стаж и оценява ползата им.Тя бе убедена ,че те ще помогнат на много жени да откриват рак на гърдата.Срамно е че страната ни е на едно от челните места по смъртност от това заболяване,посочи д-р Йорданова.

С макетите  ще борави друга дама-Диана Шишкова,старша акушерка.Тя ще обучава бъдещите майки.

Георги Кулов

                                                                                                     
Публикувано на: 2015-09-28
0361 /6 83 48
МБАЛ