МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД-Кърджали

Начало / Новини

Ротарианците ни откликнаха на призива „Бъди дар за света”,дариха училището за бъдещи майки ДАР

Ротарианците от Ротари клуб Кърджали откликнаха на мотото на тази ротарианска година „Бъди дар за света” и направиха поредното си значимо дарение.То бе насочено към бъдещето на Кърджали:към младите майки и техните деца. Те дариха макети за практическо обучение на бъдещи родилки  за училището  за бъдещи майки ДАР в многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали. Дарението е на стойност 10 000 лева,като половината са събрани от нашите ротарианци,  а останалите са грант от националния дистрикт.

Инициативата е на жени ротарианки от Кърджали и се ползва с подкрепата също на дама-Нина Митева,дистрикт гуверньор на страната за 2015-2016 г., която дойде в Кърджали за връчването на дарението.

На кратка церемония в болницата зам.-директорът на здравното заведение д-р Диана Георгиева посочи,че училището за бъдещи майки ДАР съществува от две години.През него годишно преминават по хиляда родилки.То е оборудвано с техника-видео и мултимедия,но са липсвали макети за практическо обучение,които са изключително ценни. Дарението включва симулатор на родилния процес, млечни гърди с имитация на карценом, кукли с чупещи се стави.Д-р Георгиева отбеляза ползата на дарението за превенция за рак на гърдата. Тя посочи,че 22,8% от злокачествените заболявания при жените са от рак на гърдата. 94,4% се откриват в начален стадий. Шансът да се разболее жена от рак на гърдата е 1: 8,а да почине 1:33.

Паст президентът на Ротари клуб Кърджали Наталия Пачилова посочи,че проектът за училището за бъдещи майки, т.нар.дистриктен проект т.е.осъществен с помощта на ръководството на движението в национален мащаб. Тя бе категорична,че това е само началото и ще кандидатстват за нови проекти. Само един живот да спасим с тези макети,проекта е оправдал целта си,отбеляза Пачилова. Тя благодари на Димка Добринска  от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” за всеотдайността  и оказаното съдействие при осъществяването на проекта.

  Дистрикт гуверньорът Нина Митева посочи,че Ротари е най-голямата хуманитарна организация в света.Тя е близо до ликвидирането на детския  паралич.Преди 38 г. е имало 350 000 случая на година.Благодарение на усилията на организацията сега те са сведени до 300.Радваме се и на малките стъпки.Надяваме се Ротари клуб -Кърджали ще подготви нови проекти,подчерта Митева.

Д-р Дияна Йорданова,инициатор на проекта  и член на Ротари клуб Кърджали представи макетите.Тя посочи,че е с 30 годишен стаж и оценява ползата им.Тя бе убедена ,че те ще помогнат на много жени да откриват рак на гърдата.Срамно е че страната ни е на едно от челните места по смъртност от това заболяване,посочи д-р Йорданова.

С макетите  ще борави друга дама-Диана Шишкова,старша акушерка.Тя ще обучава бъдещите майки.

Георги Кулов

                                                                                                     
Публикувано на: 2015-09-28
МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД-Кърджали вашето място за здраве и грижа
Свържете се с нас +359 361 683 48
Адрес бул. „Беломорски“ 53

Научи повече

Полезни страници