Устойчиво нараства броят на здравнонеосигурените в Кърджалийско - Доц.д-р Тодор Черкезов пред в-к "Нов живот"

Проблемът със здравнонеосигурените хора в Кърджалийска област е изключително сериозен, но ние нямаме точна справка колко са те, каза изпълнителният директор на кърджалийската болница доц. д-р Тодор Черкезов.

За миналата година при нас те са били 1100 човека, загубите ни са за около 38 000 лева, каза изпълнителният директор на болницата доц.д-р Тодор Черкезов
Проблемът със здравнонеосигурените хора в Кърджалийска област е изключително сериозен, но ние нямаме точна справка колко са те, каза изпълнителният директор на кърджалийската болница доц. д-р Тодор Черкезов. За миналата година данните все още се обобщават, но за 2014 година тези пациенти са били 1100 човека. Те са калкулирали загуби на лечебното заведение в размер на около 38 000 лева. Това не е много голяма сума, което означава че част от тях са били в списъка на социално слабите и за тях е платен от фонда към социалното министерство, каза д-р Черкезов. Тревожна остава тенденцията броят на здравнонеосигурените хора в региона все повече да расте. По този показател кърджалийска област е на едно от първите места в страната. Неосигуряването на един пациент е комплексен фактор, смята директорът на болницата. Основните причини са, че определена група хора нямат възможност да си платят осигуровките за здраве. Частните земеделски стопани, които трябва да се самоосигуряват, също пропускат да го направят заради скромните суми, които получават от своята дейност. Първата им работа едва ли е да отидат в НОИ, коментира д-р Черкезов. Прекъсване на здравноосигурителни права се случва и при студентите, прехвърлили се от един курс в друг. Изведнъж студентът вижда, че има месеци без платени осигуровки и е в безтегловност и се чуди как да си плати сумата накуп. Лечението на неосигурени пациенти обаче не може да става на базата на това дали са си платили – често идват хора в драматични състояния, когато постъпването им в болница не търпи отлагане.
Проблемът нарушава и принципа на солидарността, който предвижда всички да плащат за здраве и да ползват внесена сума тогава, когато се наложи. А сега системата предразполага лечение на принципа „болен здрав носи”, смята лекарят.

Радка ПЕТКОВА в-к "Нов живот"

Публикувано на: 2016-01-12
0361 /6 83 48
МБАЛ