21 януари Денят на родилната помощ -Колкото са пръските от водата ,толкова да са децата на земята
21 януари - Ден на родилната помощ или Бабинден - Това е денят, в който нашия народ заслужено отдава признание на всички медицински специалисти, съпричастни към най-голямото тайнство - раждането на новия живот.
Да бъдат благословени ръцете, поели новия живот и дарили му любов“, заяви доц.д-р Черкезов при откриването на тържеството.Той приветства работещите лекари и акушерки, пожелавайки им здраве, лично щастие и успехи, като изрази надежда, че 2016-та ще донесе повече бебета и все повече жени ще се доверяват на специалистите от болницата. Доц. д-р Черкезов посочи, че въпреки демографската криза в страната, през миналата година в  лечебното заведение са проплакали 800 бебета. „Поздравявам младите хора, решили да дарят живот и да дадат принос за прирастта на населението в региона с нови граждани, въпреки трудния живот“, изтъкна той. „Какво по-хубаво от това да се раждат деца. Нека да изживеем миговете си достойно, а най-голямото щастие в живота са децата“, каза още доц.д-р Черкезов пожелавайки през тази година болницата да се похвали с още повече новородени.
Началник  отделението д-р Ваня Ташева благодари за хубавите думи и честити празника на колектива на АГО-то. „Желая ви здраве, сили и бодрост. Нашата професия не е лесна, но пък ни зарежда позитивно, защото тук при нас се случва чудото-раждането на нов живот“
По стара традиция бе изпълнен ритуал с измиването на ръцете на акушер-гинеколог, в случая д-р Ташева. "Колкото са пръските от водата ,толкова да са децата на земята“, каза лекарката след ритуала. Както повелява традицията, символично бе изкъпана новородената Ада.
Екипът на отделението бе приветстван и получи подаръци от Дора Василева от името на областния управител  и от жените от  ГЕРБ.
Доц.д-р Черкезов обяви ,че от тази година в   лечебното заведение се  поставя началото на нов ритуал – „Златни ръце“, който започва първо в Акушеро-гинекологичното отделение. Той увековечава отпечатъците от дланите на лекарите, дали изключително много за здравето и живота на кърджалийци .Върху гипсова плоча  отпечатък от двете си ръце постави д-р Марин Попмаринов, акушер-гинеколог с 45 годишен стаж и номинация през 2015г. от БЛС за приза "Лекар на годината".
На този ден, професионалистите в родилната помощ правят равносметка, а пациентите им изказват своята благодарност  и признание за проявените грижи и всеотдайност. Когато обаче това признание идва от колегите, тази чест е още по-голяма,каза доц.д-р Черкезов.
 
      

 





Публикувано на: 2016-01-21
0361 /6 83 48
МБАЛ