17 Май – Световен ден за борба с хипертонията

 Национална кампания „Нормалното кръвно налягане – здраве за бъбреците”

 

Един от дните в календарната година с акцент върху здравето е посветен на борбата с хипертонията и това е 17 май, който се отбелязва от 2005 година по инициатива на Световната лига по хипертония. Основната цел е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а от там да се подобри превенцията и своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане.

На 17 май  екип от МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски” ще проведат  безплатно измерване на кръвното на желаещите  граждани  пред НАП Кърджали.  Акцията ще започне в 9.00ч  ч. и ще приключи в 15.00 ч.

Артериалната хипертония (АХ) е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести, поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. В резултат на АХ настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.

Всяка година 17 май протича под различно мото с цел да се повиши  информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година Българска лига по хипертония (БЛХ) избра бъбречните заболявания да бъдат във фокуса на националната кампания за отбелязване на Световния ден на хипертонията, тъй като нарушенията на бъбречната функция са едни от най-тежките й усложнения.

 

Публикувано на: 2016-05-16
0361 /6 83 48
МБАЛ