Лекар и художник с приз „Мултикултурният човек“


Доц. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" и художникът-карикатурист Бурханедин Ардагил са тазгодишните носители на наградата „Мултикултурният човек". Наградата има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст. Призът е учреден от Арт движение Кръг и се връчва ежегодно на кърджалиец, където и по света да се намира той – за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. За първи път тази година наградата се поделя между двама кърджалийци.
На специална церемония в Артгалерия кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, носител на наградата „Мултикултурният човек“ за 2015 г., връчи на двамата номинирани стъклена статуетка и грамота.
„ Радостно е, че тази награда все повече се утвърждава. През последните години тя стана част от празничните прояви по случай 24 май. Нейни носители са общественици, добре познати в Кърджали и далеч извън пределите на града ни. Хора, доказали се и професионално, и със свой сериозен принос в духовния живот на Кърджали”, каза при връчването на наградите кметът инж.Хасан Азис.
Щастлив съм, че съм сред вас, за да получа тази голяма награда”, каза големият художник -карикатурист Бурханедин Ардагил, пристигнал специално за случая от Истанбул.Той благодари за отличие и пожела на кърджалийци да живеят в разбирателство. Творецът припомни думите на големия Назъм Хикмет: ”Живейте, хора, в тази голяма гора, както живеят дърветата в мир и братство. Бъдете винаги усмихнати и добри.”.
Според доц.д-р Тодор Черкезов няма по-достойно място от Кърджали за наградата Мултикултурният човек . Да дадеш правото и да уважиш правото на хората да бъдат различни означава да скъсаш веригите. ”А веригите са два вида. Едните са външните, които ни налагат политиката, великите сили, конюнктурата. По – страшни са веригите, които са в самите нас – обремененостите, предрасъдъците, които ни отвеждат към други далечни исторически епохи и по- малко ни водят към съвременността и днешното време. Без да скъсаме тези вътрешни вериги, ние не можем да постигнем свободата на мултикултурното общество”, подчерта в изказването си още доц. д-р Черкезов.
На церемонията присъстваха и първите носители на приза „Мултикултурният човек" - актьорът Нуреддин Мехмед / 2013г. / и енорийският свещеник проф. д-р Петър Гарена /2014 г. / . С шеговитата реплика „Стадо с кавал се води” отец Петър поздрави наградените с изпълнение на кавал. Нуреддин Мехмед прочете откъс от „Милионерът” на Й.Йовков.
Гости на церемонията бяха много кърджалийци, общински съветници, колеги и приятели на тазгодишните носители на наградата.


  

Публикувано на: 2016-05-25
0361 /6 83 48
МБАЛ