в-к "Нов живот" - Доц. д-р Тодор Черкезов: Болницата ни допринесе да намалее няколко пъти смъртността от инфаркт на миокарда

Доц. д-р Тодор Черкезов: Болницата ни допринесе да намалее няколко пъти смъртността от инфаркт на миокарда

Болницата в Кърджали със своята кардиологична дейност е намалила няколко пъти смъртността на инфаркт на миокарда, каза изпълнителният директор на лечебното заведение доц. д-р Тодор Черкезов, дм. Това трябва да се отчете като позитив, допълни той в отговор на въпроса доколко нашата болница е високотехнологична и с кои други болници се съизмерва тя. Добре знаете, че тук идват болни от инфаркт от Златоград, от Неделино, от всички съседни общини включително и от Харманли, за да търсят инвазивната кардиология. В този смисъл безспорно е прогресивното развитие на болницата,  с елементи на висока технологичност.

Според д-р Черкезов нашата болница се съизмерва с някои видове болници, и това са безспорно областните болници. Частните лечебни заведения се намират в различна степен на своето развитие, и не представляват обект на коментар в случая. По времето на първия кабинет на Борисов е приета концепция за развитието на болничната помощ у нас, в която са залегнали строго определени правила. Например, че високоспециализираната медицинска помощ не може да се развива навсякъде в цялата страна. Тя се развива планомерно, а най-високотехнологичните болести са университетските. В областните болници обаче високоспециализирани са някои дейности и това издига съответно нивото и реномето им. Ако се върнем 25 години назад, кърджалийската болница беше непременно след хасковската и смолянската болница, казва д-р Черкезов. Когато се говори за болниците днес, кърджалийската болница е първа, втора е хасковската и трета смолянската. Той посочи няколко фактори, които му дават право да направи тази класация.

На първо място, кърджалийската болница разполага със 127 лекари в момента. Наскоро изпълнителният директор бил на семинар по неврология, на който казали, че  в хасковското отделение има двама специалисти по неврология. В МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“  има 7 специалисти по неврология. Друг фактор е техниката – ядрено-магнитния резонанс, инвазивна кардиология, която се въвежда първо в Кърджали.

Ние не можем да твърдим, че като цяло сме високотехнологична болница, но по определени направления като образна диагностика и кардиологични грижи, не отстъпваме по никакъв начин на която и да било друга болница, каза доц. д-р Черкезов.

Съобщи, че от следващата година, благодарение на сътрудничеството с европейска фондация Ейнджълс започва обучението на невролозите за така наречената фибринолитична терапия на исхемичния мозъчен инсулт. 

За да не изглежда това хвалебствено и рекламно, съветвам да посетите и други болници в района, каза изпълнителният директор на кърджалийската болница.

За петгодишен период усвоените средства от европейските фондове по проекти са повече от три милиона лева. Отделно с финансовата подкрепа на Министерството на здравеопазването са усвоени повече от милион и половина, или инвестирани са около 5 млн. лева общо.

Доц. д-р Черкезов отбеляза, че не сама апаратурата и условията на работа са значими, най-важният фактор са хората и техните възнаграждения. Областната болница е готова да поеме всички предизвикателства, сегашни и предстоящи. Но това зависи от мотивацията на хората, които работят и дали ще я имат занапред и това е една голяма задача пред ръководството.

Болницата не може без политическа и административна подкрепа, това трябва да се знае и разбере. Аз виждам тук такава воля от това, което чухме и предстои да обсъждаме, каза доц. Черкезов в присъствието на зам.-министър Адам Персенски, областният управители Илия Илиев и народния представител Цвета Караянчева.

Публикувано на: 2016-11-17
0361 /6 83 48
МБАЛ