Ден на отворените врати в МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски”АД в помощ на недоносените бебета  

Неонатологично отделение при МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски”АД, ще се включи в инициативата за Световния ден на кенгуру-грижата. Той ще бъде отбелязан за първи път в България на 15 май с Ден на отворените врати. Провеждането му се организира от Фондация „Нашите недоносени деца”.

В Неонатологично отделение на този ден майките и бащите ще имат продължителен контакт кожа-до-кожа (минимум 1 час) с децата, при които това е медицински възможно. Целта е подобряване на достъпа на родителите до техните хоспитализирани бебета и изграждане на устойчива връзка родител-дете.

Кенгуру-грижата е основен елемент от семейно-ориентираната грижа и най-ефективният начин за включване на родителите в грижите за техните бебета, с най-много доказани ползи. Световната здравна организация препоръчва кенгуру-грижа (продължителен контакт кожа-до-кожа) за всички бебета, при които това е медицински възможно.

Повече от две десетилетия медицински проучвания доказват, че кенгуру-грижата е много повече от алтернатива на кувьоза. Тя показва положителни ефекти върху температурната регулация, сукателните умения и развитието на привързаност към майката при всички новородени, независимо от тяхната гестационна възраст, тегло и клинично състояние, както и независимо от условията, в които се отглеждат.

Публикувано на: 2017-05-10
0361 /6 83 48
МБАЛ