МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски”АД организира безплатно изследване на кръвната захар

На 14 ноември се отбелязва Световния ден за борба с диабета.
Всеки желаещ ще може да си направи безплатно изследване на кръвна захар и ако е необходимо - консултация със специалист-ендокринолог на 14 ноември от 10.00 ч. до 12.00 ч.в ендокринологично отделение на 7етаж.
Кампанията е под мотото: „Обединени в борбата с диабета.- Изследвай се, ако мислиш, че си в риск! "

От МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски”АД акцентират захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза - много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница.
Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори обусловени от начина ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2.

От диабет страдат над 360 милиона души по света. Годишно 7 милиона души заболяват от захарен диабет, от които 70 хиляди са деца. Според изследвания на Световната здравна организация към 2030 г. болните ще са около 500 милиона. В България диабетиците са около половин милион души, но около 40 на сто не знаят, че са болни.
Затова са важни редовните профилактични прегледи при ендокринолог.


Публикувано на: 2018-11-12
0361 /6 83 48
МБАЛ