40 души се прегледаха безплатно в МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”АД на Световния ден на диабета

40 човека се прегледаха в МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”АД на Световния ден на диабета, някои специално дошли, а други – научили на място за инициативата и решили да се прегледат. 

Трима са насочени към ендокринолог.
Кампанията е насочена именно към пациенти, които не предполагат, че имат това заболяване с оглед да се превантира захарният диабет и по-скоро втори тип, който се отключва след определена възраст вследствие на нездравословен режим на хранене и неоптимална двигателна активност.
Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.
Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).
Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар.


Публикувано на: 2018-11-14
0361 /6 83 48
МБАЛ