ТЕОФАНА ТЕКЕЛИЕВА: ИМА ТАКАВА БОЛНИЦА И ОТДЕЛЕНИЯ В НЕЯ, КЪДЕТО НЕ Е ЗАБРАВЕНА ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА

Наложи ми се да постъпя по спешност в нашата многопрофилна болница „Д-р А. Дафовски” в гр. Кърджали, където отидох с услугата на „Спешна помощ”. Приеха ме в инфекциозното отделение, в което влязох с неспокойствие. Нямах никаква престава за него.
Екипът на „Спешна помощ” пристигна много бързо, а д-р Юрий Баличкий и неговите помощници бяха изключително внимателни към мен – една жена на пределна възраст. Още по-приятно изненадана останах, когато ме настаниха в отделението. Изключителна чистота и тишина. Приветливи погледи на персонала -медицински сестри и санитарки. Болничната стая блести от чистота, леглата – също. Всяка стая има санитарен възел.
В стаята бяхме с още една възрастна жена. През дните на моето лечение не чух нито една дума, с която да обидят болния. Нямаше и намек, че сме нежелани, с което ние, по-възрастните, понякога се сблъскваме. Нямаше го високото говорене в стаите и коридорите, непрекъснатото тряскане на вратите или оставянето им продължително време отворени. Нямаше го безразборното посещение от близки на болните и дългото им заседяване.
Но над всичко е човешкото отношение на целия болничен персонал на отделението, което вече двайсет години се ръководи от енергичната и приветлива доктор Магдалена Маринова. Начинът й на общуване, бързите и точни решения, всяко нейно действие са показателни за големия й професионализъм. Вижда се, че с много упоритост, постоянство и грижа за отделението тя е създала чудесен екип, който работи прецизно, почтено и с уважение към болните.
Бих искала читателите да прочетат имената на екипа в инфекциозно отделение: д-р Росица Бурдева, Стела Каракашева -старша сестра, и сестрите Анастасия Видинска, Мария Терзийска-Крумова, Лидия Георгиева, Айлин Юсеин, Несрин Аптурахман, Валентина Иванова, Сибел Хаджихалил и санитарките Десислава Синапова, Фатме Гюлезар, Емен Мюмюн, Христина Йосифова, Несие Дурмушева, Гюлгюл Али.
Аз съм от онова поколение, което преди десетилетия гласува, за да има още тогава градът ни голяма и модерна болница. Присъствах и на първата копка, направена от Георги Петров и д-р Атанас Дафовски.
Споделеното по-горе ми вдъхва надеждата, че добрите традиции, завещани от старите доктори в град Кърджали не са забравени и че въпреки огромните затруднения сега в системата на здравеопазването, Клетвата на Хипократ е жива.

Теофана ТEКЕЛИЕВА
в-к " Нов живот"


Публикувано на: 2018-12-05
0361 /6 83 48
МБАЛ