Екипът на Национална програма „Детско здраве - Пирогов” прегледа 480 деца от Кърджали за 1 юни

480 деца от Кърджали и областта прегледаха пироговските специалисти в рамките на Национална програма „Детско здраве - Пирогов”. Прегледите се проведоха по повод празника на детето 1-ви юни и се наложи да бъдат продължени като времетраене, за да може всички желаещи да се възползват от тях. Първоначлно записаните деца бяха 260, но интересът към високоспециализираните профилактични прегледи се оказа огромен. Така въпреки че официалният списък обхващаше 260 деца, екипът от лекари реално прегледа 480 деца. Специалистите, които реализираха профилактичните прегледи са:

Д-р Асен Меджидиев - завеждащ УНГ отделение и създател на Национална Програма "Детско здраве-Пирогов"

Проф. Николай Габровски – неврохирургия;
д-р Ирина Ботева – УНГ;
Д-р Явор Пукалски и д-р Шеип Панев– травматология;
Д-р Янко Пъхнев –хирургия;
Д-р Мария Праматарова – офталмология;
Д-р Стоян Пеев – урология;
Д-р Галина Тодорова – кардиология;
Д-р Ваня Страхинова- образна диагностика
Д-р Илиян Томов- анестезиолог

За първи път беше направена демонстрация на телемедицинска връзка между МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" и болница УМБАЛСМ "Пирогов". По време на нея се демонстрираха възможностите за подкрепа и взаимната лекарска работа при диагностика и лечение на пациенти в по-отдалечените места.
Демонстрациите пред медии от Кърджали осъществиха създателят на Национална Програма "Детско здраве-Пирогов" д-р Асен Меджидиев и дежурен екип в Спешното отделение на "Пирогов", а с болницата в Сандански - отново създателят на Национална Програма "Детско здраве-Пирогов" д-р Асен Меджидиев и екип от Детското и спешното отделение в МБАЛ "Югозападна болница" ООД. Това се случи в присъствието на изп. директор на болницата проф. д-р Тодор Черкезов и заместник-директора на "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски. Обсъден беше реален медицински случай с придружаващите го изследвания. Изпробвана беше и камера за директно наблюдение на пациента, която е с изключително висока резолюция и предава образ с високо качество, така че при преглед, макар и от разстояние, прегледът на пациента е изключително добър.
Идеята на болница "Пирогов" е да се създаде мрежа за междуболнична комуникация, в която дежурни специалисти от столичната болница да оказват 24-часова подкрепа на свои колеги от страната.

Високоспециализираните профилактични прегледи в рамките на Национална програма „Детско здраве - Пирогов” в Кърджали се провеждоха под патронажа на председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева и председателя на Комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова.

      

Публикувано на: 2019-06-03
0361 /6 83 48
МБАЛ