Успешно участие на кърджалийски лекари в Десетия юбилеен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум в гр.София

        На проведения от 05 до 08.09. 2019г.в град София Десети юбилеен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум участваха лекари и медицински специалисти от над 26 страни и бяха изнесени над 150 доклада в различни области на клиничната медицина и общественото здраве.
Със собствени доклади на конгреса се представиха лекари от МБАЛ „Д-р Ат.Дафовски”АД,гр.Кърджали.
Д-р Йордан Караиванов изнесе рядък клиничен случай на съчетание на инсулт и инфаркт при пациент,излекуван чрез тромболитична терапия,която от една година успешно се прилага в неврологично отделение.
Проф.д-р Тодор Черкезов,дм ,представи два доклада ,посветени на наследствените фактори при псориазиса и адаптацията на пациентите към социалната среда.
     На проведената кръгла маса под надслов „Предизвикателствата пред здравеопазването през ХХI век. Ценности и принципи” проф.д-р Тодор Черкезов участва с доклад „Нерешените стратегически проблеми на здравеопазването и въздействието им върху здравната политика” съвместно с водещи специалисти от Факултета по обществено здраве на Медицинския университет,гр.София.
В заседанията на конгреса участваха още д-р М.Маринова и специализантите д-р Ш.Коджабашева, и д-р В.Димитрова от областната болница.
       Специален гост на конгреса бе президентът на Световната медицинска асоциация проф.д-р Леонид Айделман, Израел, както и министърът на здравеопазването г-н Кирил Ананиев.
В рамките на конгреса президентът на ЮЕМФ доц.д-р Андрей Кехайов и проф.д-р Леонид Айделман бяха поканени на работна среща в Министерството на здравеопазването и бяха приети от Председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева , д-р Даниела Дариткова, а в Министерския съвет –лично от премиера г-н Бойко Борисов.
      В края на конгресната програма по традиция бяха връчени годишните награди на форума. С най-високото отличие „Заслужил лекар на Югоизточна Европа” бяха наградени и трима лекари от България: проф.д-р Иво Петров и проф.д-р Григор Горчев в област клинична медицина , и проф.д-р Тодор Черкезов в област обществено здраве и здравен мениджмънт.

 

Публикувано на: 2019-09-09
0361 /6 83 48
МБАЛ