Представиха пред кърджалийската общественост сборника „Кърджали на историческата карта“

В пълната зала на НЧ „Обединение  1913“ в областния град бе представен излезлия съвсем наскоро от печат, сборник със статии „Кърджали на историческата карта“, чийто съставител е известният кърджалийски журналист, историк и писател Георги Кулов.

Събитието събра хора от различни етноси и възрасти, общественици, деятели на културата, изкуството и образованието, представители на институции, журналисти и ученици.

 

Официални гости бяха: областният управител Никола Чанев, проф. д-р Тодор Черкезов – един от съавторите на сборника, окръжният прокурор Желязко Стефанов и омбудсманът Расим Муса. Присъстваше и представител на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Рецензентът и редактор на изданието Тончо Стоянов обясни с какво книгата е ценна и защо тя трябва да бъде в ръцете на всеки, който обича Кърджали. Той изтъкна, че след поредицата от монографии и изследвания – „Българската дъга на исляма“, „Хора на истината“, „Мостът“ и систематизираните статии и очерци в „По стъпките на патриарх Евтимий“ от краеведа Никола Иванов, сега Георги Кулов се изправя пред всички като авторитет  и вещ организатор, събрал разработките на редица научни светила и общественици, и става съставител на настоящия уникален по рода си сборник.

Кърджали вече има своята книга, която несъмнено ще стане не само настолна литература в местните училища, в обществените библиотеки, но и семейна реликва във всеки Кърджалийски дом. В днешното дигитално развитие на технологиите ще отпадне хартията като материален носител на информация и днес все още имате възможност да придобиете копие от тази уникална книга“, подчерта Тончо Стоянов.

Той разкри още, че е договорено с Националната библиотека експресно да бъдат изпратени бройки от книгата на библиотеката на американския конгрес , както и по електронен път да бъдат отправени оферти към всички национални библиотеки на европейските страни за доставка на сборника по заявка. В началото пък на следващата година турското консулство в Пловдив предвижда на свой терен да организира представяне на изданието. За тази цел се редуцират бройките за свободна продажба.

Побързайте да се сдобиете с екземпляр от сборника„Кърджали на историческата карта“, докато тиражът не е изчерпан“, призова редакторът на изданието.

Експозе поднесе Георги Кулов. Той изтъкна, че създаването на тази книга е колективно дело и е без прецедент до момента в страната такъв случай, в който да се събере гражданския сектор и да направи нещо подобно. Благодари и на всички дарители, които са подкрепили начинанието.

Аз съм благодарен на всички, които приеха поканата да се включат. Това е едно голямо доверие. Благодарен съм на всички дарители. Много съм благодарен на двама души които бяха сред най-големите дарители, освен неправителствените организации – това са господин Альоша Синабов и господин Себахатин Гьокче. Този съвместен труд е резултат на един апел от община Кърджали, от господин Хасан Азис, който преди години беше казал, че има желанието да види писана история на Кърджали. Твърдите корици и това оформление дължим на спомоществователството на общината, както и на господин Никола Чанев – областен управител, и в качеството му на председател на асоциацията по В и К. И на инженер Славчо Славков. Това показва че сме били на прав път. (…) Аз постъпих малко егоистично, прокарах идеята да направим този сборник през тази година, защото след две седмици навършвам 60 години. Направих си подарък“, сподели пред всички самият съставител Георги Кулов.

От името на Гражданско сдружение „Балкански форум за мир – Кърджали“, което той оглавява, бяха връчени грамоти на тези организации, които не само подкрепиха издаването на книгата, но и предоставиха тиражите, които им се полагаха на други институции. Това са: Ротари клуб, който предостави книгите на училищата в региона; Илхан Емин – предоставя книги за читалищните библиотеки; Мухаррем Али – за районните мюфтийства, а Радослав Милев на Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ – Кърджали.

Приветствие към съставителя, към авторите на разработките и към редколегията поднесе областният управител Никола Чанев. „Поемам ангажимента да предоставя екземпляри от тази книга на всички православни храмове на територията на град Кърджали“, заяви той.

„Работим върху стратегията на правителството за популяризиране на културното многообразие на Европа и заслугата в това на България. В тази връзка ако има област, която най-ясно да показва това културно многообразие във всичките му аспекти, включително религиозни и етнически, безспорно столицата на това многообразие е област Кърджали. Ние можем да бъдем един пример за Обединена Европа как трябва хора от различни етноси, от различни религии, да живеят в мир и разбирателство вече столетия. Това не е дело на нито един човек, на нито една партия. Това е заслуга на всички нас. И ако има автор, който най-добре да отразява това многообразие, където да прочетем за различните общности, това е безспорно Георги Кулов. Защото това е човекът, който по един изключително интересен начин разказва историята на различните общности в Източните Родопи“, каза още Никола Чанев.

Проф. д-р Тодор Черкезов пък представи презентация по темата, свързана със развитието на здравеопазването в Източните Родопи. Той направи интересен обзор, започвайки от древните практики, преминавайки през средновековните методи и вярвания, на финал разказа за това как през 20 век Кърджали се сдобива с модерни здравни заведения – областна болница, поликлиники, Спешна помощ…

След края на представянето много кърджалийци побързаха да си закупят сборника и да си вземат автограф от съставителя и от присъстващите съавтори.


Божидара АНГЕЛОВА / в-к Нов живот

 

Публикувано на: 2019-11-21
0361 /6 83 48
МБАЛ