„Пограничните пътища в биографията на един лекар"
В Регионалния исторически музей в Кърджали бе представен сборникът „Пограничните пътища в биографията на един лекар“, посветен на уникалната съдба и дейност на д-р Сергей Ростовцев, един от апостолите на общественото здравеопазване в Източните Родопи в първата половина на ХХ век, чието име носи днес Многопрофилната болница в Момчилград.
“Чрез тази книга, авторите ни показват, че се раждат хора, които могат напълно да забравят за ползата, за себе си. Да изоставят уюта, спокойствието, интелектуалната среда и да поемат пътя на едно голямо предизвикателство, изискващо неимоверни сили, труд, знание, търпение и най-вече всеотдайност“, каза в началото при представеното на книгата доц.Дора Щерева, дългогодишен преподавател във Филиал „Любен Каравелов“ към ПУ“Паисий Хилендарски“ в Кърджали.
“Фактически този, който изгражда и поставя темелите на съвременното здравеопазване в нашия край, е д-р Сергей Ростовцев. Тогава Момчилград е бил околийския център и по тази причина неговата територия на действие, включва този регион, но също така тези, които са запознати, могат да отбележат, че дейността му се разпростира върху всички общини“, каза проф.д-р Тодор Черкезов, един от авторите на книгата.
Още трима души се трудят над този сборник. Това са Милена Ангелова, Светла Михайлова, Димитър Черкезов.
“В книгата ще видите, освен описанията на житейските перипетии, през които е минал този лекар, през всички професионални предизвикателства, и една богата албумна част, която не винаги е много лицеприятна, защото е свързана със заболявания и тежки човешки съдби“, разказа още д-р Черкезов.
Представянето на книгата, посветена на д-р Ростовцев, е в знак на уважение към 135-тата годишнина от рождението му, но и начало на проявите, свързани с 90-годишнината от създаването на МБАЛ“ Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали. https://www.youtube.com/watch?v=76mGL9S_gF0&t=38s


https://www.youtube.com/watch?v=76mGL9S_gF0&t=38s
Публикувано на: 2021-06-28
0361 /6 83 48
МБАЛ