Проф. Тодор Черкезов: Проблем над проблемите за всяка болница е недостигът на медицински персонал


Проф. Тодор Черкезов пред  zdrave.net 


 Проф. Тодор Черкезов: Проблем над проблемите за всяка болница е недостигът на медицински персонал


Как се справя областната МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в усложнената епидемична обстановка?

От самото начало областната болница трябваше да приеме това предизвикателство и пред нея нямаше друг избор. Това е единствената болница в Източните Родопи, която разполага с отделение за реанимация, с инфекциозно отделение, с пневмофтизиатрично и кардиологично отделение, с микробиологична лаборатория, комплексна образна диагностика. Това е и единствената болница, която има спешно приемно отделение и може да окаже помощ в спешен и планов порядък. В нея работят над 120 лекари, което представлява една трета от цялата лекарска колегия на областта.

Естествено, натоварването върху болницата започна още от първата вълна и продължава до днес с неотслабващо темпо. От началото на пандемията през болницата са преминали 2183 пациенти, от които 1785 са изписани възстановени или с подобрение, 346 са починали. Профилът на постъпилите пациенти е следният: преобладават мъжете (мъже – 1130, жени – 1055), най-засегната е възрастовата група 60-69 години, следвана от възрастовата група от 70-79 години.

Голяма част от пациентите са с придружаващи заболявания - 64%.

През последната вълна се забелязват някои особености – боледуват повече млади хора, често без придружаващи заболявания, най-вече неваксинирани и непреболедували до момента.


цялото интервю може да прочетете тук

Публикувано на: 2021-10-27
0361 /6 83 48
МБАЛ