Проф.д-р Тодор Черкезов, изп.директор на МБАЛ ''Д-р Ат. Дафовски'' в Кърджали пред БНР Радио КЪРДЖАЛИ
Влизането на Кърджали в червената зона на картата на България за заболелите от коронавирус е очаквано, не може да се очаква да има оазиси в такава ситуация. Това коментира за Радио Кърджали изпълнителният директор на областната болница проф. д-р Тодор Черкезов. 
Той определи обстановката в лечебното заведение като много напрегната, "тъй като виждаме една висока динамика в последните дни на хора, които идват и постъпват на лечение. Доскоро болницата имаше около 30-35 пациенти, в момента са 54 човека, които са с диагностициран Ковид, т.е. с Ковид-пневмония, което налага хоспитализация", каза д-р Черкезов. Той припомни, че не всеки заразен е за болница, а само усложнените случаи.
Пациентите, които са на лечение в момента в болницата, са в средно увредено и тежко състояние. В интензивния Ковид-сектор в реанимацията са заети всички шест легла. Предстои да се подготвят и обособят извънредни, които не са планирани, и които ще поемат нови тежки случаи при нужда. В МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" са разкрити общо 84 легла, от които 6 в Реанимация, 4 в Детско и другите са в Инфекциозно, което има две бази, Белодробното отделение и отделението по вътрешни болести. Леглата са заети на около 70 процента. В момента има 25-26 свободни легла в цялата болница, но картината е динамична, обясни д-р Черкезов.
Според него реално при тази четвърта вълна имаме по-тежко болни, по-млади хора и хора, които не винаги имат придружаващи заболявания. 36 процента от пациентите нямат никакви придружаващи заболявания. Факт е, че починалите пациенти в болницата в Кърджали не са били ваксинирани. Факт е също, че сред ваксинираните няма нито един, който да е изкарал изключително тежко Ковид, категоричен е д-р Черкезов. Той припомни, че след ваксинация човек може да пренася вируса и включително да боледува. Но ваксината ни предпазва от тежко протичане на Ковид, много често от хоспитализация и задължително ни спасява от влизане в реанимация.  
Лекарства, дезинфектанти и консумативи има, но най-важни са ни хората - лекари, сестри, санитари, които работят в напрегнатата обстановка. Ние се справяме, но това е много трудно, защото хората вече са много изморени, имаме проблеми с бърнаут синдрома, с професионалното прегаряне, това е нещо, което медиците трябва да носят денонощно, като изпълнение на своя дълг, каза още изпълнителният директор на Многопрофилната болница проф. д-р Тодор Черкезов. Според него, това, което медиците правят в момента, е един ежедневен, но безмълвен героизъм. "Няма нужда нито от ръкопляскания, нито от палене на свещи. Това е нещо, което е заложено в същността на лекарската и сестринската професия - или го имаш, или го нямаш."

Цялото интервю на Станислава Георгиева с проф.д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" в Кърджали, може да чуете

Публикувано на: 2021-10-29
0361 /6 83 48
МБАЛ