Доброто сътрудничество - формула за успех!

На 14-ти април 2022г. по покана на Тракийски университет Одрин и с любезното съдействие на Община Кърджали осъществихме изключително приятна и ползотворна визита в  градовете Одрин и Текирдаг на Република Турция.
Представителите  на МБАЛ ,, Д-р Атанас Дафовски,, АД: Проф. д-р Тодор Черкезов,дм - изпълнителен директор, д-р Семра Изетова - ендокринолог, д-р Ерсин Янгън - кардиолог, Сейнур Мюмюн - главна медицинска сестра и  Байрям Юсеин - главен общински съветник  на Община Кърджали, бяхме любезно  и топло посрещнати в Ректората на университета от  домакините: Проф. д-р Мурат Тюркйълмаз - заместник ректор  и г-н Ахмет Сезгин-главен секретар на университета.

 

Програмата, която нашите домакини ни бяха подготвили включваше:

1. Посещение на Университетска болница към Тракийски университет Одрин.
Посетихме няколко отделения в болницата и останахме силно впечатлени от любезното и мило отношение навсякъде, въпреки натовареността на медицинските специалисти  и многобройния поток от пациенти.
Видяхме перфектно организиран триаж в Спешното отделение, насочващ потока от пациенти безпогрешно, с цел  бързо и профилирано обслужване според спешността на пациента.
Почувствахме добрата организация и колаборация между Университет и Болница. Постигнали са невероятен синхрон между теорията и практиката, които много естествено и непринудено вървят ръка за ръка с  обща цел и посока на развитие.

2. Посещение на държавната болница в Текирдаг.

Нова, високотехнологична, модерна болница, построена  и оборудвана с държавни средства - ,, Болницата на бъдещето,,- така може да се опише с две думи, но в действителност трябва да се види и почувства атмосферата на това лечебно заведение.
Домакините бяха изключително любезни, посрещнаха ни като дългоочаквани и специални гости. Усетихме професионализъм облечен в перфекционизъм до последния  детайл във всички нива - от мениджмънта, през медицинското обслужване и здравните грижи до безупречната болнична среда.
Здравният директор на областта  Текирдаг, д-р Али Дженгиз Калкан ни посвети в тайната на това съвършенство с много впечатляваща сентенция: "Без измерване, няма контрол без контрол няма управление.,,!
В тази болница определено имаше и трите неща - във всеки един момент директора вижда  на монитора в кабинета си показатели, които се следят и контролират ежеминутно в реално време. Всичко това  се прави в името на  качественото медицинско обслужване на негово величество пациента.

3. Посещение на фармацевтичната фирма Polifarma
Фармацевтична фирма с международни успехи и  постижения  в производството на лекарства и медицински консумативи за над  60 страни, включително и България.
Бяхме топло посрещнати от ръководния екип професионалисти, които ни запознаха с дейността и постиженията на компанията.
Впечатлени сме от представеното ни автоматично SAPD устройство за безопасна и лесна диализа в дома - пръв и единствен в света продукт, разработен от Полифарма. Друг продукт, който фирмата произвежда първа в Турция е  три камерен разтвор за парентерално хранене, съдържащ всички необходими електролити и други хранителни вещества.
Очаровани сме от разработеното с професионализъм качествено производство, мащабите на производствените площи и високотехнологичнта инфраструктура.

Генералният директор на фирмата г-жа Вилдан Кумрулу сподели, че много обича България и ни прие като свои  много близки  гости. Направиха ни съпричастни  към ритуалната вечеря „ифтар”, традиционна за религиозните  пости в Република Турция.

Ифтар е символ на мира, опрощението, разбирателството и толерантността и в този си смисъл беше прекрасен и естествен завършек на  визитата ни.

Сърдечно благодарим на любезните ни домакини: Проф. д-р Мурат Тюркйълмаз- зам. ректор на Тракийски университет Одрин и г-н Ахмед Сезгин - главен секретар на университета, които въпреки натоварената си програма бяха любезни, усмихнати, сърдечни и усещахме удоволствието от общуването ни през цялото време.
Възхитени сме от моста, който са успяли да изградят между научната теория и практика в името на качественото обучение на медиците.
Тръгваме си с убеждението, че бихме могли много ползотворно да обменяме опит и идеи, които да способстват за подобряване и усъвършенстване качеството на медицинските услуги и в двете съседни държави Република България и Република Турция.
Убедени сме, че доброто сътрудничество е формулата на успеха.

 


Публикувано на: 2022-04-18
0361 /6 83 48
МБАЛ