Д-р Петко Калчев пред Zdrave net : Доверието на пациента е това, което прави един лекар наистина успешен

Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“Д-р Калчев как избрахте медицината за своя професия? Имате ли други медици в семейството?

Може би причината се корени в това, че майка ми е лекар и възпита у мен убеждението, че медицинската професия е нещо достойно, за което си струва човек да живее и на което да посвети живота си.

Да спасяваш човешки живот ден и нощ е висша форма на професионална реализация. Носи ли Ви тя удовлетворение?

Хирургията при всеки един случай е предизвикателство. Да бъдеш уверен в себе си е изключително важно, но не и да подценяваш операцията. Работата в Хирургично отделение е специфична и динамична. За кратко време трябва да се прецени състоянието на болния и в голяма част от случаите да се предприемат действия за спасяването на човешкия живот и за стабилизиране на състоянието на пациента. Да, именно спасяването на човешкия живот е най висшата форма на удоволетвореност. Да виждам блясъка в очите на пациентите и техните близки след като благополучно съм оперирал и излекувал скъп на тях човек- това е смисълът на моята работа.

Разбира се, не бих могъл да постигна това без подкрепата на целия екип на Хирургично отделение и на колегите от другите звена в болницата. Винаги съм срещал уважение и разбиране от тяхна страна.


Цялото интервю ,може да прочетете тук:  

Публикувано на: 2022-07-10
0361 /6 83 48
МБАЛ