Президентът Румен Радев награди проф.д-р Тодор Черкезов,д.м.

Президентът Румен Радев отличи изявени български лекари и специалисти по случай Световния ден на здравето

С почетен знак на президента, Радев отличи проф. д-р Тодор Черкезов за висок принос към здравеопазването, за утвърждаване на хуманитарните ценности и принципи в българското общество и практическата им реализация в подкрепа на уязвимите хора в страната.

    

Искрено вярвам, че с хора, посветени на своите професии като вас и с усилията на всички институции, ние като общество и държава, можем и трябва да изградим една още по-добра система на българското здравеопазване - система на високо ниво, на високо качество на медицинските услуги, достъпна за всички български граждани. Това каза държавният глава Румен Радев на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 , на която удостои с държавни отличия и почетния знак на президента изявени български лекари и специалисти. 

Президентът отбеляза, че за него е изключителна чест в Световния ден на здравето да удостои с високи държавни отличия водещи български лекари и медицински специалисти, „извървели своя житейски и професионален път до успеха и посветили се на трудната, високоотговорна мисия да се грижат за живота и здравето на всички нас“.

Румен Радев изтъкна че, днешната церемония е израз на благодарност и признателност към техните успехи. Радев поздрави медиците за активната им работа с Министерството на здравеопазването, което, по думите му, полага огромни усилия в осъществяването на визията за по-добра българска система и модел на здравеопазване. И с проекта по Плана за възстановяване и устойчивост на Спешната медицинска помощ по въздуха, stroke центровете и за стотиците амбулатории за доболнична помощ, които трябва най-сетне да върнат българското здравеопазване в трудните и отдалечени малки населени места, и с разгръщането на телемедицината, и с подобряването на детското здравеопазване, с Националния център за образна диагностика, изброи Радев. 

Вярвам, че това е пътят към едно съвременно здравеопазване, с високо качество, което да гарантира високото ниво на здравните услуги, превенцията и профилактиката, заяви държавният глава. 

Проф. д-р Красимир Гигов бе награден с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги за развитието на системата на здравеопазването, медицинското образование, науката и практиката.

Проф. д-р Пенка Переновска бе удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значими заслуги за развитието на медицинската наука и практика, и в частност на педиатрията и детската пулмология.

С почетен знак на президента, Радев отличи проф. д-р Тодор Черкезов за висок принос към здравеопазването, за утвърждаване на хуманитарните ценности и принципи в българското общество и практическата им реализация в подкрепа на уязвимите хора в страната. 

Проф. д-р Надежда Гаврилова получи почетния знак на президента за изключителни заслуги към детското здравеопазване, значим принос за развитието на детската анестезиология, интензивното лечение и педиатричната спешна медицина.

Проф. д-р Иван Костов бе удостоен с почетен знак на президента за значими заслуги към майчиното и детското здравеопазване, принос за развитието на българската медицина и професионални успехи в областта на акушерството и гинекологията. 

Държавният глава отличи с почетен знак на президента и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която е най-многобройната съсловна организация в системата на здравеопазването и включва около 50 хил. души с професии: медицинска сестра, „акушерка, медицински фелдшер, лекарски асистент, медицински лаборант, рентгенов лаборант, рехабилитатор. Почетният знак на президента е връчен по повод 20 години от създаването на асоциацията, за нейния принос в издигането престижа на специалистите по здравни грижи и във връзка с усилията, които полагат в името на живота и здравето на гражданите. Почетния знак взе Милка Василева, председател на Асоциацията.

Проф. д-р Красимир Гигов, който произнесе слово от името на наградените, отбеляза, че живеем в сложно време и посочи като пример последиците от пандемията, земетресението в Турция. Здравеопазването си има и своите проблеми по отношение на реалното недофинансиране, материалната техника, апаратура и кадрови потенциал, отбеляза той. По думите му трябва да се помисли за достъпа до здравната система, финансовия баланс между болниците, доболничната помощ, профилактиката и рехабилитацията. 

 


Публикувано на: 2023-04-07
0361 /6 83 48
МБАЛ