МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД-Кърджали

Начало / Отеления

Поредно четвърто Училище за деца с атопичен дерматит се проведе в МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски

Поредно четвърто Училище за деца с атопичен дерматит се проведе в МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски

Поредно четвърто Училище за деца с атопичен дерматит се проведе в МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски .
Водещи имена в сферата на дерматологията- проф.д-р Николай Цанков и Доц. Д-рЖана Казанджиева бяха лектори в "Училище за родители" на деца с атопичен дерматит организирано от Фондация “Екзема” със съдействието на Фондация Пиер Фабр и МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски” на 18 март 2023г. в конферентната зала на лечебното заведение.
Събитието бе открито от проф.д-р Тодор Черкезов,дм дерматолог и изпълнителен директор МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски” . Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните кожни заболявания ,което се проявява през първите години след раждането. Заболяването има променлив характер , протича с периоди на обостряне и затихване и се отразява върху качеството на живот при малките деца и техните родители .Изисква системни грижи и адекватно поведение и лечение на пристъпите каза проф.д-р Т.Черкезов. „В резултат на тези срещи, пациентът трябва да бъде в състояние да се справи с ежедневните предизвикателства на заболяването", подчерта проф. д-р Тодор Черкезов
Участниците бяха запознати със заболяването и с това как да се грижат за кожата си в ежедневието. Проф. Николай Цанков и Доц. Жана Казанджиева предоставиха информация за ползваните медикаменти, допълващи продукти, физиотерапевтични методи и др. Обърна се специално внимание на храненето и връзката на атопичния дерматит с хранителните алергии.
Медиците обърнаха внимание както на влошаващите фактори, така и на профилактика на кожата. „Заболяването при децата варира между 10 и 30%, като най-засегнати континенти са Европа и Северна Америка и тенденциите са към увеличаване. Забелязва се най-вече при хората, живеещи в градска среда", коментира проф. Николай Цанков. Как да се отглеждат децата с атопичен дерматит, как да се справят с епизодите на тежки прояви, как да се контролира сърбежа, който съпътства изявената сухота на кожата, неотменната полза от ежедневно приложение на емолиенти, както и техники на нанасяне при деца, бяха теми дискутирани с родители на деца с атопичен дерматит.
На срещата присъстваха лекари дерматолози , родители на деца и деца с атопичен дерматит, младежи и пациенти с това заболяване.

Публикувано на: 2023-03-18
МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД-Кърджали вашето място за здраве и грижа
Свържете се с нас +359 361 683 48
Адрес бул. „Беломорски“ 53

Научи повече

Полезни страници