Дерматолози от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали се включиха в Националната кампания за профилактика на рака на кожата "Евромеланома 2023".
За поредна година дерматолози от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали се включиха в Националната кампания за профилактика на рака на кожата "Евромеланома 2023". Повече от десет души бяха прегледани в деня на кампанията – 10 май, от проф. д-р Тодор Черкезов. Прегледи ще бъдат извършвани и в петък, 12 май, от 9 до 10 часа, от д-р Елеонора Бошняшка. Тази година тя преминава под мотото: „Използвате ли предпазни средства“, като се прави аналог с предпазването от полово-предавани инфекции, което е доста по-актуално за тийнейджърите, отколкото предпазването от слънцето. Тази година кампанията е насочена към по-голямата информираност на подрастващите за вредите от слънцето, които могат до доведат до злокачествени новообразувания.

"За щастие от прегледаните лица не установих никой, който да страда от това тежко кожно заболяване", коментира за Радио Кърджали проф. д-р Тодор Черкезов

Той уточни, че пигментните петна и образуванията по човешката кожа по принцип са естетичен проблем, но при определени обстоятелства могат да се превърнат и в медицински. Затова вниманието трябва да се изостря при появата им и да се търси компетентен съвет от специалист, който да прецени и препоръча определен тип поведение.

"Хората принципно са доста последователни в грижата за кожата си, за тялото си. В последните години тук значението има не толкова кампанията Евромеланома, която провеждаме, но системното разясняване от страна на дерматолозите, от страна на различни фармацевтични фирми. Това води до едно по-активно отношение на пациентите към здравето им. Аз искам да подчертая, че, независимо че малко са тези, които са се записали за профилактичните прегледи, ние имаме в кабинетите си по 4-5 случая ежедневно, които идват за консултации със съответните медицински направления от личните си лекари, изпратени от други специалисти. Така че с този тип проблематика се занимаваме ежедневно, което означава една по-висока активност на хората по отношение на дерматологичното здраве, здравна култура", коментира д-р Черкезов.

Вниманието трябва да се изостри в няколко конкретни случая, според д-р Черкезов. При хората, които работят на открито, вероятността да се развие рак на кожата е два пъти по-голяма, отколкото при останалите. "Когато се спортува на открито, трябва да знаем, че се излагаме на въздействието на ултравиолетовите лъчи и риска от рак на кожата също нараства. Когато ходим сред природата, пребиваваме дълго време на открито, включително покрай язовири и реки, трябва да знаем, че това също води до една допълнителна ултравиолетова радиация от страна на слънцето и увеличена възможност например при слънчеви бани и при ползване на солариум. И тази опасност може да се увеличи някъде около 60%", каза д-р Черкезов.

Хората трябва да са внимателни и при слънчеви изгаряния. "Доказано е, че местата на слънчевите изгаряния след това злокачествените образования се развиват около три пъти по-често, отколкото на останалите участъци по тялото."

Предпазването от вредните слънчеви лъчи, които могат да доведат до рак на кожата е като се  използват шапки, слънчеви очила и най-вече слънцезащитни кремове, балсами, препарати. Проф. д-р Тодор Черкезов припомни, че вече има и тениски с ултравиолетова защита, които младите майки слагат на бебета и малки деца. С подобни тениски хората с чувствителна кожа могат да плуват и в морето.

Не на последно място са и профилактичните прегледи и здравната култура на хората, които при съмнение трябва да потърсят компетентна помощ.  

В прикачения звуков файл може да чуете интервюто на Станислава Георгиева с проф.д-р Тодор Черкезов


Публикувано на: 2023-05-11
0361 /6 83 48
МБАЛ