МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски „АД отбеляза Деня на Спасението
МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски „АД  отбеляза Деня на Спасението

15 август - ДЕН НА СПАСЕНИЕТО

На християнския празник Успение Богородично , почитаме паметта на десетките български - лекари,   сестри и спасители, загинали при изпълнение на професионалния и човешкия си дълг.  За   поредна година   МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски „АД      отбелязаха Деня на Спасението. Точно в 12.00 ч.  с едноминутно мълчание  и вой на сирени  те се преклониха пред паметта на колегите си дали живота си, за да помогнат на други хора да живеят.

Денят на спасението е единствен по рода си за целия Европейски съюз. Отбелязването му напомня на обществото колко трудна, отговорна, самоотвержена и дори опасна за здравето и живота е медицинската професия.

Причина да се избере датата 15 август за Ден на спасението е ужасният инцидент с автобус, в който д-р Стефан Черкезов се жертва и спасява 47 българи.

          /Младият селски лекар д-р Стефан Черкезов загива, като преди това успява да спаси 47 души. Адска жега от сутринта бележи този ден в разгара на лятото. Участъковият лекар от село Стрелец пътува за Горна Оряховица. Автобусът е препълнен. Трудно се диша. Като уморен кон машината пъпли по шосето. Неочаквано камион връхлита отгоре й. Рейсът веднага лумва в пламъци. Взривната вълна изхвърля лекаря в канавката. Той е невредим. Пред очите му обаче десетки тела са се струпали пред вратата, търсейки спасение от огъня. Без дори и да се замисли, докторът се хвърля в горящия рейс и започва да вади пострадалите. Косата му пламва. Гаси я с ръце, но не спира дори за миг спасителната си мисия. Бялата найлонова риза се стопява на гърба му. Идват линейките, но доктор Черкезов моли екипите да помагат на другите„Качвай се, ти си най-пострадал“, настояват лекарите, познали в обгорелия мъж своя колега. Той отказва. Изпраща последната линейка и тръгва пеш. След малко идват да го вземат. Припада. Стене, гънещ се в ужасни болки и шепти: „Грижете се за другите. Аз умирам!…“ В ранното утро на 16 август предсказаното му се сбъдва. А няма още навършени 26 години. Изпращат го цялата болница, спасените пътници, родното село Виноград, където е вечният му дом. На този ден съпругата на героя Лидия е на 23 години, работи като счетоводител. Дъщерята му Антония е само на годинка./

 

Публикувано на: 2023-08-15
0361 /6 83 48
МБАЛ