Д-р Нурие Шабан: Бебетата не могат да кажат какво ги боли, работата ни е специфична

Д-р Нурие Шабан: Бебетата не могат да кажат какво ги боли, работата ни е специфична
10 процента от ражданията са недоносени, от началото на годината през отделението по неонатология са минали около 40 бебета, те изискват особени грижи в първите дни

Интервю на Валентина ИВАНОВА

– Кое е характерното в работата на неонатолога?

– Работата на неонатолога е много специфична, защото бебетата не могат да кажат какво им е, какво ги боли. В повечето случаи нашата задача е да си изясним проблема като се ориентираме само по клинични индикации. Това изисква да сме солидно подготвени, да имаме и необходимия опит. Медицината по принцип е отговорна дейност. При нас е много деликатно. Децата се раждат малки и незрели. Важно е да ги лекуваме правилно още в началото, за да не се отрази проблемът в следващ етап от развитието му. Едно нещо, изпуснато в началото, в следващ момент може да се отрази или на зрението, или да доведе до други дефицити в организма.

– Вие сте млад лекар, а напоследък младите лекари гледат към чужбина. Защо предпочетохме да се реализирате у нас?

– След като се омъжих, живях 3 години в Турция. Не смятам, че в чужбина е много по-различно. Мисля, че България дава добри възможности за реализация на младите хора. За мен семейството е основна причина да съм тук. То ми дава спокойствието, от което имам нужда.

– Голям ли е броят на недоносените в област Кърджали?

– От началото на годината през нашето отделение са минали около 40 бебета, което не е малко. Пет от тях транспортирахме до Пловдив. Като цяло, 10 процента от ражданията са недоносени. Те изискват особени грижи в първите дни след раждането, които са критични при адаптирането към външната среда. Усилията ни са насочени да ги стабилизираме. Другите случаи са на белодробни проблеми и инфекции. Основна причина детето да се роди недоносено, е инфекция на майката. Нашата работа е да помогнем на всички деца с проблеми, като недоносените са ни приоритет. Благодарни сме на хората, които оценяват дейността ни и ни подкрепят, благодарни сме и на всички дарители, протегнали ръка на отделението, откъдето тръгва животът.

Цялото интервюто може да прочетете тук




Публикувано на: 2023-08-15
0361 /6 83 48
МБАЛ