МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ гр.Кърджали с нов високотехнологичен център за образна диагностика

 На 15 юни 2023г   бе открит нов  високотехнологичен   център за образна диагностика  в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“  Кърджали   -  последно поколение  ядрено-магнитен резонанс  и нов  компютърен  томограф в Медицински център „Авицена”.

„С придобиването на новата техника  ние отчитаме приключването на инвестиционната програма, свързана с  90-ата годишнина от основаването на нашето лечебно заведение и 20-ата годишнина от създаването на медицински център „Авицена“ в лечебното заведение , подчерта  проф. д-р Тодор Черкезов изпълнителен директор  на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“. Той обясни, че апаратът за ядрено-магнитен резонанс  е закупен изцяло със средства от Министерството на здравеопазването  и е на стойност   2 112 279, 60 лв.  Д- р Черкезов припомни, че предходният  ядрено-магнитен резонанс  , с който болницата е работила  е от 2010г., когато лечебното заведение е било първото след Пловдив с подобна техника в Южен  централен район. Припомни също, че първият скенер в Кърджали е доставен през 2001г. и Кърджали е един от първите градове в България, които са разполагали със съвременен скенер.

Тодор Воденичаров, изпълнителен директор на „Сименс“ за България поясни : „Това е последен модел ядрено-магнитен резонанс, който съществува в света. Подобен апарат използват в САЩ , в Германия, в най-големите центрове, които може да се сетите по света. В апаратурата е вложен изкуствен интелект. Той предоставя по-голям комфорт за пациентите, по-голяма бързина на самото изследване и гарантира по-високо качество. Воденичаров изрази своето възхищение от последователността на директора на болницата с думите: „Проф. Черкезов имаше визията, желанието и мечтата да случи това, Страхотно е, че го реализира!

Предимствата на новата апаратура потвърди най-опитният специалист в региона, известен в цялата страна,  д-р Владимир Възгечев:  „Осигурява се по-голям комфорт на пациента, а и лекарите работят по-лесно голяма част от дейностите са автоматизирани. Изследванията се систематизират. Дава възможност да се преглеждат гърди, което не можехме да правим по-рано. Надявам се в най-скоро време да започнем да преглеждаме и сърца. Всички изследвания които правихме досега, вече ще се извършват с много по-високо качество и ще можем да правим повече прегледи за единица време“ .

 Новия компютърен томограф  е закупен изцяло  със собствени средства на Медицински център „Авицена“   и е на стойност  762 000,00 хил.лв.

Д-р Антон Бонев, лекар образна диагностика в лечебното заведение  поясни :  „Това, което до момента беше в Кърджали, бе, че тези пациенти ние ги виждахме и маркирахме, но единственият начин, по който можехме да им помогнем, бе с възможно най-точната диагностика и правилна информация, която да послужи за следващите лекари, които ще направят интервенцията за взимане на биопсичен материал. Сега с този апарат имаме голямата претенция ние да бъдем тези лекари“.

Кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис изрази удовлетворението си, че с инвестицията за ядрено-магнитен резонанс и компютърен томограф  МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” прави поредната крачка, за да бъде в крак с нуждите и очакванията на жителите на област Кърджали и съседните области.

Лентите на двата вида нова апаратура прерязаха директорът на  МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ проф. д-р Тодор Черкезов, кметът на Кърджали доц. инж. д-р Хасан Азис и Тодор Воденичаров, представител на „Сименс“ за България.

Поздравителен адрес по повод обновяването на сектора по образна диагностика на областната болница изпрати президентът на България Румен Радев. В него се казва: „Вярвам, че с осигурената високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, ще бъдат разширени възможностите на лекарите да прилагат съвременни иновативни методи на лечение. Използвам чудесния повод да изразя своето уважение към вас за отговорността и енергията, която влагате в грижата за здравето на хората.

Бъдете здрави, успешни и нека отговорността, всеотдайността и човеколюбието да ви водят във вашата благородна професия.“

 

Болничен пресцентър

Публикувано на: 2023-06-15
0361 /6 83 48
МБАЛ